-nieuwsbericht- Ook de slingers hangen de bewoners zelf op

“Er zijn zoveel mooie initiatieven in de buurt. Kleine aanpassingen hebben zo’n groot effect. Dat werkt aanstekelijk. Dat wilde ik ook in onze straat.” Everine Ykema is een van de bewoners aan de Slingerbeek in de wijk Aa-landen die de straat groener en biodiverser wil maken. Samen met de buren Miriam Wolf en Tineke den Hertog nam ze contact op met wijkbeheerder Monique Wiegers. In het paasweekend zijn de nieuwe plantenvakken gevuld.

Everine woont al 13 jaar aan de Slingerbeek. Een fijne buurt en waar vanaf het begin een goed contact met de buren is. “Maar het is een stenige straat. Een buurt met veel planten en bloemen ziet er gewoon aantrekkelijker uit, maar ik wil ook graag bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit.”

Biodiversiteit

Wijkbeheerder van de gemeente Zwolle Monique Wiegers: “Het is mooi om te zien dat de bewustwording bij bewoners groeit; dat we onze buitenruimte inrichten met zo veel mogelijk variatie aan planten, bloemen en bomen. Daarmee trek je verschillende insecten en vogels aan. De gemeente hecht er belang aan om de biodiversiteit te bevorderen of terug te brengen daar waar het natuurlijk evenwicht verstoort is. Deze bewoners zijn al zo ver.”

Grijs naar groen

De bewoners maken gebruik van de regelgeving Van grijs naar groen. Ze hebben in overleg met Monique gekozen voor drie plekken in de straat waar de tegels er uit gaan en beplanting er in. De gemeente heeft het materiaal geregeld, een boom verwijderd en de tegels afgevoerd. De bewoners hebben de bestrating eruit gehaald, het zand verwisseld voor grond, de planten ingekocht en de groenvakken ingericht.

Adoptie

Everine: “Drie vakken hebben we ingericht. Van de gemeente kregen we een bijdrage, de rest betalen we zelf.” Monique: “Deze vakken adopteren de bewoners. Dat betekent dat we afspraken hebben gemaakt over het beheer en onderhoud dat zij zelf doen.”

Inspiratie

Everine, Miriam en Tineke hopen dat dit het begin is van nog meer groene plekken in de straat, maar zeker ook in de wijk. Everine: “We zijn op het idee gekomen door de bewoners aan de Vordensebeek en door op de website MijnWijk te kijken. Ik vind het heel goed dat de gemeente bewoners in de gelegenheid stelt om hun buurt naar eigen inzicht te verbeteren. En dat ging met Monique heel gemakkelijk. Het zou mooi zijn als andere buren in de straat of uit andere straten hierdoor ook enthousiast worden. Onze wijk is heel groen, maar het kan best nog een beetje meer groener. Tijdens het inplanten van de groenvakken kregen we al enthousiaste reacties van buren en voorbijgangers. Het onderhoud van de vakken is een mooie aanleiding om weer even bij te praten met elkaar.”

Monique is net zo enthousiast als de bewoners  aan de Slingerbeek: “Zo snel als dit gerealiseerd is. Maar dat zegt ook iets over de inzet van deze bewoners en hoe je met een simpele ingreep de aanblik in de straat enorm kan verbeteren. Dus ik raad iedereen aan om eens door de Slingerbeek te lopen of op MijnWijk te kijken. Dan verwacht ik dat bewoners in de Aa-landen nog meer buitengeluk realiseren en net als deze bewoners de slingers ophangen om het mooie resultaat te vieren.”