Bewoners van Assendorp zijn actief bezig om de huizen te isoleren, energie te besparen, de wijk groener te maken en mobiliteit te verduurzamen. Een voorbeeld van vergroening van de wijk vond afgelopen Burendag plaats in de Sallandstraat.
Jackie Rettich kwam begin 2023 als nieuwe bewoner van de Sallandstraat in verschillende appgroepen terecht. Toen ze de uitnodiging van de appgroep van de Molenweg accepteerde bleken haar buren hier niet aanwezig te zijn. Zo ontstond het contact met buurman Dirk Pieter die actief is in de stichting 50 tinten groen Assendorp. Deze stichting heeft als doelstelling het stimuleren, adviseren en begeleiden van bewoners van Assendorp bij het nemen van maatregelen die de duurzaamheid van de wijk bevorderen.
Geveltuintjes
Jackie: “’Een deel van de bewoners had al een geveltuintje, maar aan de oneven kant was dit nog niet gerealiseerd. Ik deed een oproepje in de appgroep van de Sallandstraat en dat leverde voldoende reacties op om aan de slag te gaan. Ook buren die zelf geen geveltuintje wilden deden mee’’. Dirk Pieter zorgde voor de juiste planten en het contact met de gemeente en Jackie voor de materialen zoals opsluitbandjes en kruiwagens. De kosten voor de planten en de materialen werden vergoed door bijdragen van het Oranjefonds en Premie op Actie van de gemeente.
NK Tegelwippen
Tijdens de Burendag afgelopen september gingen de bewoners van de Sallandstraat, tussen de buien door, aan de slag om de gevels van plantjes te voorzien. De buren hadden zich opgegeven voor NK Tegelwippen en konden de verwijderde tegels na Burendag opgehaald worden door de ROVA. ‘’Ik heb gelijk de tegels uit mijn achtertuin ingeleverd’’, vertelt Jackie die vergroening in de wijk erg belangrijk vindt. ‘’Assendorp is een stedelijke wijk en daardoor heel erg versteend. Dit zorgt voor hittestress en wateroverlast. Bij veel regen lopen straten en ook kelders vol met water.
Door bijeenkomsten van 50 tinten groen heeft Jackie veel contact met buren. We spreken met elkaar over vergroening, het isoleren van onze huizen en het verminderen van parkeerplaatsen. ‘’Niet iedereen heeft een eigen auto nodig of een parkeerplaats voor deur. Deze mensen kunnen gebruik maken van een deelauto of een parkeerplaat", legt Jackie uit. ‘’De parkeerplaats in de straat kan dan weer voor vergroening worden gebruikt’’.