Stads(speel)tuin Assendorp - Molendwarsstraat

De wijk Assendorp is een wijk met karakter. Een populaire wijk die soms uitdagingen geeft op gebied van mobiliteit, klimaat en ruimte voor flora en fauna. Het groen en de biodiversiteit zijn essentieel voor het leven in de stad. Dit vraagt om slimme oplossingen voor de steeds schaarser wordende ruimte. 

Om de wijk Assendorp groener te maken is het idee ontstaan bij een aantal buren om de Stads(speel)tuin Molendwarsstraat (oppervlakte van circa 700 m2) onder handen te nemen. De huidige situatie is achterhaald op vele fronten; de tuin daagt niet uit voor kinderen, heeft geen duurzame inrichting, biedt geen gelegenheid voor ontmoeting en waar die nu bedoeld is voor kinderen, kunnen zij er in de zomer niet spelen, omdat het een grote open vlakte is zonder schaduw. 

Tijd voor een nieuw plan. Een plan wat past bij de huidige tijdsgeest. Waar een duurzame inrichting centraal staat en waar jong en oud van kunnen genieten.

Natuurspeeltuin Assendorp wordt een aantrekkelijke, groene oase voor rust en spel, waar de buurt graag verblijft. Er is ruimte om te spelen (op een uitdagende manier) en er is plek voor ontmoeting. We willen diverse onderdelen integreren om buurtparticipatie te stimuleren, zoals: 

- een moestuin die gezamenlijk aangelegd en onderhouden wordt;
- verschillende insectenhotels;
- wormenbak die de buurt mag vullen met GFT afval;
- bloemen, planten en bomen; begroeiing in samenspraak met een hovenier die verstand heeft om een natuurlijke flora en fauna te creëren (biodiversiteit).
- speeltoestellen in een natuurlijke setting; glijbaan van een walletje, boomstammen op verschillende hoogtes, een boomhut, huisjes van wilgen, mooie doorgangen die uitdagen om op onderzoek uit te gaan, een waterpomp met waterbaan (die aan en uit kan, fijn voor de moestuin en spel), een wipwap en een hangtouw;
- Gebruik natuurlijke materialen (schelpenpaadjes, houten hekken, etc.)
- Veilig gevoel door goede verlichting

Initiatiefnemer
Deelnemers

Reacties van de gemeente

Hoi allemaal, er is contact geweest met de projectleider en ontwikkelaar over de bouw bij het van Raalte terrein. De ontwikkelaar wil graag jullie plan inzien en meedenken over de inrichting. Ik heb jullie akkoord om het plan aan hem toe te sturen. Wel is het raadzaam niks te gaan uitvoeren voorlopig, tot het grove deel van de bouwwerkzaamheden klaar is. Maar plannen maken en nadenken over financiering van het project kan natuurlijk al beginnen. Hartelijke groet, Jenine Timmerman, wijkbeheerder stadsdeel Midden

Hoi allemaal, vanochtend hebben we ter plaatse een verkenning gedaan. Afgesproken dat ik eerst voor jullie ga informeren bij de projectleider die betrokken is bij het Van Raalte terrein wat de plannen precies zijn en of dat effect heeft op de speeltuin. Wellicht kan er wat gecombineerd worden. Wordt vervolgd.

Hoi Marion, ik stel voor dat we binnenkort een afspraak maken om kennis te maken en de wensen te bespreken. We hebben daarmee gewacht tot de Corona-maatregelen versoepelt zouden worden. Dat lijkt nog even op zich te laten wachten. We kunnen met 2 personen en op afstand ter plekke afspreken en verkennen. Ik neem contact met je op via de e-mail.

Hoi Marion, wat leuk dat je MijnWijk hebt gevonden. Nu is het de bedoeling dat je bewoners gaat vragen wat zij er van vinden en welke ideeën ze hebben, om het draagvlak voor je idee te meten. Jullie zijn al mooi op weg. Vervolgens maken wij een afspraak om op locatie e.e.a. te bespreken en ideeën te verkennen.

Reacties

Deze plek verdient het om een klein groen speelparadijs te worden.

Antwoord

Prima idee. Teveel bankjes kan alleen hangjongeren aan trekken. Dit is in het verleden ook gebeurd, daarom is er destijds 1 bankje weggehaald.

Antwoord

Prima idee. Teveel bankjes kan alleen hangjongeren aan trekken. Dit is in het verleden ook gebeurd, daarom is er destijds 1 bankje weggehaald.

Antwoord

Helemaal eens met vergroening en verbetering van onze buurt. Ik vind overzichtelijkheid en toegankelijkheid van de speelplaats belangrijk. Daarnaast het schoonhouden van groen en zandbak, bijv een doek/net over de zandbak zodat deze vrij blijft van katten-en hondenpoep. En ik vraag me ook af hoe parkeerfaciliteiten hierin passen , nu er meer woningbouw/ bewoners zullen gaan komen. Misschien parkeerplaatsen met grasstenen (groen en waterdoorlatend)

Antwoord

Hoi Jose, fijn dat je meedenkt. Je punten staan genoteerd voor als we een volgende stap kunnen maken. Ik heb begrepen dat er inderdaad al wat plannen zijn voor de indeling van de parkeerplaatsen voor de nieuwbouw woningen. We zijn er achteraan om uit te zoeken wat dit nu exact gaat worden. Die groentegels vind ik ook een hele goede optie.

Antwoord

Op zich een leuk idee maar ik heb wel wat kanttekeningen. Een moestuin klinkt leuk maar wie gaat dat onderhouden? Dat geldt voor het hele geheel. Het is nu ook niet zo dat we dit met z'n allen doen🙁 zandbak kleiner een prima idee. Misschien wat fruitbomen? Mooiere natuurlijke speelplaats is leuk voor de kinderen. En wat Michiel zegt bankjes in het zonnetje moeten blijven en rondjes fietsen is erg belangrijk.Verder vraag ik mij af hoe de parkeerplaatsen hierin vorm krijgen! Misschien eens ideeën opdoen bij natuurlijke schoolplein en bijv.de parkschool is goed bezig.

Antwoord

Dank voor het meedenken Yvonne, waardevolle tips die we zullen meenemen. Voor het onderhoud zullen inderdaad plannen gemaakt worden, zodat het niet verslonst. We zitten nu in de verkennende fase, om te polsen of er überhaupt oor naar is in de buurt. Eén van de volgende stappen is uitzoeken welke deelnemers een actieve rol zouden willen spelen in de opbouw en wie zich ook wil committeren aan de verzorging. De balans tussen een fijne groene plek om te zijn en weinig onderhoud is iets waar we zelf ook graag rekening mee willen houden. Wat betreft de fruitbomen - daar hebben we aan gedacht, maar daarvan is wel het nadeel dat het wespen lokt.

Antwoord

De moestuin opzetten daar wil ik wel verantwoordelijk voor zijn. In nov. ga ik met pensioen en heb er tijd voor. Als jullie niet te hoge verwachtingen hebben voor de oogst, dan gaat dat lukken. Omdat het een bio-tuintje wordt, kan de gezamenlijke compost van de hele Buurt er niet op + de katten hebben een gaas rondom nodig. Zo zijn er dingen om te bespreken. Tot die tijd denk ik graag mee over het plan, leuk ik heb er zin aan!

Antwoord

Geweldig idee !

Antwoord

Ja, deze plek verdient een hele grote upgrade! Groen midden in de wijk; doen! Nu is het in de zomer een hele hete plek met steen en zand. Veel groen geeft afkoeling bij hitte en geeft de kinderen en ouders een plezieriger plek om te spelen en kletsen met elkaar. Ik steun dit initiatief.

Antwoord

Ja helemaal mee eens René, die plek zit boordevol potentie. Fijn dat je het initiatief steunt.

Antwoord

Super idee. Hier spelen vel kinderen en komen buurtbewoners samen. Vergroening (mits goed onderhouden) en verduurzaming steun ik graag in mijn wijk.

Antwoord

Hi Dorinda, dankjewel! We zullen zeker rekening houden met een goede balans tussen een onderhoudsvrije en prettige speel/ontmoetingstuin.

Antwoord

Wat een ontzettend gaaf initiatief. Meer biodiversiteit en een plek om te ontmoeten zou heel mooi zijn in dit stukje Assendorp. Als tip wil ik nog meegeven om ook te denken aan oudere kinderen en vaders die er voetballen en volleyballen😁.

Antwoord

Ja, heel begrijpelijk en terecht punt! Fijn dat je meedenkt (en vast later ook mee wilt denken) in de uitvoering.

Antwoord

Ja graag!!! Tijd voor Groen en ruimte om samen te komen!!

Antwoord

Heel goed idee!

Antwoord

Fijn, Aukje! Je bent er straks ook nog zo ;-)

Antwoord

Super leuk idee .leukere plek maken voor de kinderen maar ook voor de volwassenen uit de buurt . KAN alleen maar mooier worden .

Antwoord

Goed idee zandbak kleiner speelhuisjes e.d erop en andere leuke dingen knapt een wijk van op.

Antwoord

Dat denken wij ook Han! Leuk dat je het initiatief ziet zitten.

Antwoord

Heel leuk ideë

Antwoord

Fijn! Dank voor het laten weten.

Antwoord

Heel leuk!!!

Antwoord

Prima idee! Laten we ook behouden wat tot nu toe goed beviel. Bankjes in de namiddag zon om samen te komen na het werk. Jonge kinderen leren hier fietsen en rijden rondjes. Een veel kleinere zandbak maken voor de gravers en bouwers. Vogels en de merel zullen het beter krijgen in dit nieuwe plan.

Antwoord

Helemaal mee eens, dat zijn de onderdelen die wel heel fijn zijn aan die plek. Dat zullen we meenemen in het plan.

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 04-01-2021