30 km actie Binnenstad

In 2019 was er elke twee weken een straat in de Binnenstad campagnestraat. De werkgroep Binnenstad, bewoners, Veilig Verkeer Nederland, ROVA en gemeente Zwolle wezen op een ludieke manier verkeersdeelnemers op de maximum snelheid van 30 kilometer. “Een rondreizend circus”, werd het gekscherend genoemd door Leo Hans, één van de leden van de werkgroep, “want we komen met veel bombarie en willen dat mensen blij worden van de acties!”

De actievoeders gebruikten scrabbleborden, smileyborden, paraplu’s, spandoeken en spuitmallen. Leo: “We maakten foto’s die we telkens weer via alle (sociale) media deelden, om de actie onder de aandacht te houden.”

De stratencampagne werd aangevuld met een aantal extra ludieke acties, zoals het uitdelen van een lekkernij. “Op deze manier willen we positief gedrag belonen en een lach op het gezicht van mensen  toveren, terwijl we tegelijkertijd serieus aandacht vragen voor de snelheidslimiet!”, aldus Jan Verbeek, die zich al jarenlang inzet voor de verkeersveiligheid in de Binnenstad.

Jurrien Stroomberg, wijkbeheerder bij de gemeente: “De werkgroep bewoners van de Binnenstad een intentieverklaring getekend. Met wijkwethouder René de Heer voorop. Vervolgens heeft zelfs het gehele college van burgermeester en wethouders getekend! Het is mooi om te zien dat ze zoveel medewerking krijgen.”

De werkgroep 30km is een onderdeel van het wijkpanel Binnenstad. Het wijkpanel bestaat uit binnenstadbewoners die graag op creatieve wijze de binnenstad schoner, leefbaarder en vooral nóg leuker willen maken. Het wijkpanel is ontstaan op initiatief van de gemeente en de bewonersvereniging Binnenstad Zwolle.