Stenen eruit, groen erin

Bewoners van de Hamburgstraat in Hanzeland maakten in april 2019 een gezamenlijk plan voor meer groen in de straat. Zij kregen hierbij hulp van Natuur en Milieu Overijssel, gemeente Zwolle én een eenmalige pilotbijdrage van Provincie Overijssel. De hoveniers van Donkergroen hielpen bij de aanleg.

Omdat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, ontvingen de kinderen uit de straat tijdens een buurtborrel op vrijdag 5 april van wethouder Ed Anker ieder een eigen Zwolse gieter. Hij vroeg de kinderen de plantjes het hele jaar door goed te verzorgen. En dat lieten ze zich niet twee keer zeggen: de gietertjes werden meteen gevuld met water!

Door de nieuwe inrichting is het gebied leefbaarder, beter bestand tegen hitte en extreme regenval en is de straat een gezondere plek om te wonen. De nieuwe inrichting bevalt goed. De kinderen spelen volop op het gras, klimmen in de speciaal daarvoor uitgezochte "klimboom" en kunnen tussendoor even uitrusten op de zitelementen. De Hamburgstraat was voorheen ingericht met heel veel steen en weinig groen. Daardoor was het er in de zomer erg warm. Het versteende karakter van de straat zorgde er bovendien voor dat het regenwater slecht weg kon lopen in de grond. Met de nieuwe inrichting is dat allemaal verleden tijd.

www.zwolle.nl/adoptiegrond