Bomen op parkeerplein

Ik zou graag een paar extra bomen op de parkeerplaats ,  met de ingang aan de Tiendschuurstraat,  willen planten. Met name omdat het er in de zomer erg warm wordt. Het is een redelijk besloten plaats, met weinig schaduw. Daarbij geven bomen  een andere aanblik, terwijl het nu een versteende binnenplaats is. 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Reacties van de gemeente

Beste bewoners,

Ik zie niet heel veel draagvlak voor het opheffen van parkeervakken voor meer groen. 
 

De groenstroken zijn te smal om daar bomen in te planten. Bomen hebben voldoende grond nodig om te kunnen groeien. Voorheen werd hier door ons onvoldoende rekening mee gehouden. Daar ondervinden we nu de gevolgen van en moeten we bomen verwijderen. Tegenwoordig planten we bomen alleen in ruime plantvakken zodat de boom echt tot volle wasdom kan komen.

Ook is de achterste groenstrook niet van de gemeente, dus daar kunnen we niet over beslissen. De andere groenstroken/vakken zijn wel van ons. Daar kunnen we middels een groenadoptie wel kijken naar andere beplanting, maar dus geen bomen.

Ik hoor graag of er nog een groep bewoners is die iets wilt realiseren op de parkeerplaats. 

Wanneer er geen reactie's komen, verwijder ik over twee weken dit initiatief.
 

Het is een ook een lastige locatie, omdat parkeren voor veel bewoners prioriteit heeft.

Hartelijke groet,
Marjolein Geurtsen

Hallo Jan,

Zoals ik al mailde de meningen binnen de gemeente zijn verdeeld over het opheffen van parkeerplaatsen. Ik durf het wel aan, hiervoor is wel draagvlak nodig in de buurt. Dus buurtbewoners, willen jullie parkeerruimte opheffen voor meer groen? En hoeveel parkeerplaatsen. 

Ik ben benieuwd!

Groetjes Marjolein

Hallo Jan,

Bedankt voor het indienen van het initiatief! Onze groenadviseur geeft aan dat het toevoegen van bomen alleen mogelijk is wanneer er een parkeerplaats wordt opgeheven. 
Ik ga nu even bij verkeer vragen hoe het zit met de parkeerdruk en kom er bij je op terug. 


Hartelijke groet,
Marjolein Geurtsen

Reacties

Ik ondersteun het idee om meer groen te plaatsen. Nu parkeer ik daar nooit, behalve in de zomer als de caravan daar een aantal dagen staat. Op de hoeken bomen plaatsen zou dan betekenen dat we de parkeerplaats niet op kunnen rijden. De caravan kan slecht elders neergezet worden, tenzij je ze voor een woning zet aan de tiendschuurstraat, wat mij niet wenselijk lijkt. Dus meer groen, ja, maar dan er graag tussen op de plek van de struiken. Of mogelijk als bomenhaag tussen de parkeerplaats en de nieuwe woningen aan het akkerbergplein.

Antwoord

Super fijn idee! Ben t wel eens dat er voorlopig nog geen parkeerplaatsen opgeofferd kunnen worden hiervoor. Als t openbaar vervoer ooit beter wordt, hopelijk wel. Zouden er bomen 'passen' ergens tussen een heg? Of zou een van de prachtige (! zeker in de herfst!) kleine boompjes vervangen kunnen worden door een grotere? Van een heel ander caliber: zou t een optie zijn om boven de auto's zonnepanelen te plaatsen? Win-win...

Antwoord

Dag , het idee om wat extra boompjes te planten is zoals de lezer wel kan vermoeden helaas gesneuveld. Met name vanwege regelgeving . Hoewel ik het vermoeden heb dat men zich hierachter schuilt. Misschien heeft iemand nog zin om een pergola te realiseren ? Of een zonnepanelen oplaad mogelijkheid voor elektrische auto ‘s ? Er voorbeelden bij andere eco projecten. Dus wie zin heeft om door de taaie bureaucratie te bijten , wens ik veel sterkte !

Antwoord

De parkeerplaats is behoorlijk intensief in gebruik. Overdag valt het mee, maar eind van de dag is het vaak vol. Ik ben voorstander van groen in de wijk, maar deze plek is niet de meest logische. Dus extra bomen op deze parkeerplaats, nee.

Antwoord

Meer groen, altijd goed, maar niet ten koste van deze parkeerplekken. Ik ben één van de chauffeurs die regelmatig een te grote bedrijfsbus op het middenpleintje zet (da's onvermijdelijk, want bereikbaarheidsdienst), en ik ben blij dat dat áchter de woonhuizen kan, en niet pal voor de keukenramen van de huizen aan de Tiendschuurstraat. Daar wordt namelijk niemand gelukkig van. Als er bomen op de hoeken van het parkeerterrein komen, kan ik de (nu al lastige) draai écht niet meer maken. Daar komt bij dat er met grote regelmaat extra ruimte nodig blijkt voor tweede (of derde) auto's per huishouden, gasten, campers, caravans, motorfietsen en - inderdaad - aanhangwagentjes. Dus: nee.

Antwoord

Goed te lezen dat er diverse meningen zijn. Ik denk dat deze app daarvoor ook is. Mijn vraag is echter , wat doen die aanhangwagentjes daar ? Volgens mij is dat niet toegestaan.Bedrijfsauto's steken met de neus behoorlijk over de stoeprand heen en is het oppassen om er langs te rijden. Het is geen bedrijven terrein mi. Maar daar gaat het nu niet direct over. Het punt is, dat het er in zomer tijden smoor heet is, weinig schaduw en heel veel steen. Dat moet anders kunnen, vandaar de vraag om extra bomen, of hoge struiken die schaduw geven. Maar wat dacht je van zuurstof en afvangen van CO2 ? Dan kies ik daar liever voor .....dan al dat blik. Ik heb 1 auto, dat lijkt mij meer dan genoeg voor een gezin. De e-bike voor naar het werk is een mooie en goedkoop alternatief en zit erg in de lift ! Mensen het roer moet echt om !Groet Jan.

Antwoord

Ik ben er niet direct voor. De Parkeerplaats wordt best wel intensief gebruikt. En niet alleen door direct aanwonenden. Er zijn inmiddels ook plaatsen gereserveerd voor elektrische auto’s. Deze vallen ook weg voor eigenaren van gewone auto’s. Verder staan er constant één of meerdere aanhangwagens geparkeerd. Ook vaak te grote bestelwagens. Houdt ook rekening met de auto’s van de Rova voor de diverse soorten afval. Ik ben geen absolute tegenstander van het planten van een aantal bomen maar vind dat het niet ten koste moet gaan van parkeerruimte.

Antwoord

Aantal boompjes erbij, goed idee. Hoe groener hoe beter. Beetje meer schaduw daar is fijn. Er is genoeg plek ( kan misschien ook in de haag). Graag bomen die geen last hebben van bladluis ivm plakkerige laagje dat ze achterlaten onder de boom "hars"= suiker).

Antwoord

Meer planten (vooral bomen) op die parkeerplaats zou niet alleen voor meer schaduw (en meer biodiversiteit) zorgen maar ook maken het hemelwater direct in de bodem zou kunnen vloeien in plaats van in het hemelwaterriool te stromen. Daardoor kan het risico van wateroverlast verminderd worden.

Antwoord

Marjolein, dank je wel zover. Deze parkeerplaats was ooit bestemd voor een appartementencomplex, maar dit plan ging gelukkig niet door. De parkeerplaats was oa bestemd voor bewoners van deze geplande flat. Nu is er voldoende ruimte. Ik zie dat de plaatsen op de hoeken veeal leeg blijven. Ik denk omdat de draai hier kort is, als je de bocht om gaat. Daar zie ik kansen, maar ook tussen de achterste rij hagen. Helaas zijn er ook personen, die er hun bedrijfswagens parkeren. M. Vr groet

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 28-09-2022