Plaatsing huiszwaluwtil Zwolle-Zuid

In onze wijk vliegen in de zomer veel huiszwaluwen rond. Deze vogels broeden in de nok van verschillende woningen, tegen de buitengevel aan. Niet iedereen in de wijk is hier blij mee. Sommigen willen geen nesten van huiszwaluw aan hun woning en proberen dit te vermijden. Ik zou het jammer vinden als de huiszwaluwen hierdoor uit onze wijk zouden verdwijnen. Als uitwijkmogelijkheid zou ik graag zien dat de gemeente een huiszwaluwtil in onze wijk plaatst. Dit is een constructie van een paal met daarop een dak waaronder een aantal nestkommen zijn aangebracht. Hier kunnen de huiszwaluwen dan in nestelen en tussen de nestkommen kunnen de zwaluwen dan zelf hun nestjes bouwen. Op deze manier blijft er altijd ruimte voor deze vogels om te broeden in onze wijk.

Reacties van de gemeente

Als het goed is zijn alle bewoners op de hoogte van de plaatsing van de huiszwaluwtil door een brief die huis-aan-huis is bezorgd. Mooi dat we voor het broedseizoen de til kunnen plaatsen. Wanneer bekend is wanneer de til wordt geplaatst dan communiceren we dat op deze site. 

Voor nu wens ik iedereen hele gezellige feestdagen toe. We zien en spreken elkaar weer in het nieuwe jaar.

 

Met vriendelijke groet, Monique Wiegers

Beste Gabi, wat een mooi initiatief. We hebben elkaar gesproken en ik heb de steun vanuit de gemeente al uitgesproken. Ook onze ecoloog vindt een huiszwaluwtil op de Oude Mars een goed idee. We hebben een plek op het oog waar ie zou kunnen staan. Jij gaat op onderzoek ui naar welke til het meest geschikt is en ik stuur de buurt een brief waarin ik hen informeer over dit initiatief, het nu en de beoorgde locatie. Ik hoop dat we samen een mooi en fijn thuis kunnen creeren voor de huiszwaluw. 

Met vriendelijke groet, Monique wiegers. 

Reacties

Geweldig! Lang leve de biodiversiteit.

Antwoord

Mooi initiatief, top!

Antwoord

Goed idee. Voor een probleem een oplossing gezocht en vervolgens ook de weg gevonden om die oplossing er te laten komen. Top.

Antwoord

geweldig. Misschien ook een ooievaarsnest?

Antwoord

Er zijn genoeg ooievaars en die gaan weer een gevaar vormen voor de weidevogels…

Antwoord

wat een top idee is dit!

Antwoord
Gepromoveerd naar Voorbereiding op 20-12-2023

Mooi initiatief!

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 29-10-2023