Realisatie Stadshager Bos

Het Stadshager Bos: een bos van en voor bewoners. Om te wandelen, te spelen, je hond uit te laten en meer.

Het is een nieuwe naam maar het bos is niet nieuw: tussen 100 en 500 na Chr. heeft er in Stadshagen een dicht moerasbos gestaan. Hierna verdween het bos in een zoetwatermeer. Restanten van dit bos zijn in mei 2000 ontdekt bij bouwwerkzaamheden aan de rand van de Milligerplas.

Al enige tijd zijn buurtbewoners samen bezig om in samenwerking met bewoners, de Gemeente Zwolle, Provincie Overijssel en Landschap Overijssel te komen tot een plan en plek voor het Stadshager Bos. Bedoeling is om dat bewoners bepalen en dat het bos van en voor toekomstige generaties is. Van en voor de toekomst. Doe je mee?

Zie deze mooie video van RTV Oost over het Stadshager Bos: https://www.rtvoost.nl/nieuws/335319/Komt-er-een-groot-bos-in-de-wijk-Stadshagen

Initiatiefnemer
Deelnemers

Reacties van de gemeente

Hallo Spencer, wauw wat een enthousiasme bij bewoners! We hebben inmiddels voor eind oktober een afspraak met je ingepland om het initiatief verder te bespreken. Leuk! Groetjes Marjolein

Hallo Spencer, Leuk initiatief! Mooi om via dit platform draagvlak te creeren. Dus probeer medestanders te vinden die middels een hartje aangeven dat ze dit een geweldig plan vinden! Of juist nog meer deelnemers. Je kunt deze pagina ook makkelijk delen op social media, zie hierboven. Ik ben benieuwd! Met vriendelijke groet, Marjolein Geurtsen

Reacties

Hoe wordt je deelnemer? Ik heb nu al een paar keer geprobeerd via de knop Neem deel aan dit initiatief.

Antwoord

Hoi Jessica, dat is de juiste functie en dat zou moeten werken. Als alternatief kun je ook dit formulier invullen om te laten weten hoe je wilt helpen: https://forms.gle/ZzqisGynQwX2avvu7

Antwoord

Hallo Spencer, Dit formulier heb ik al eens ingevuld (stond in een bericht hierboven aan iemand). Ik zal het zo nogmaals doen. Dan hoop ik dat het op die manier gaat lukken. Groet, Jessica

Antwoord

Zeer goed initiatief .In de planning van de gemeente is nog steeds en witte plek waar nog geen bestemming voor is, de zogenaamde whitespot. Misschien een goed idee om deze plek te gebruiken voor de aanleg van een bos .Mooi centraal gelegen aan de westkant van de milligerplas.

Antwoord

Die locatie nemen we mee als mogelijke locatie Evelien, dank voor je tip!

Antwoord

Mooi initiatief, ik mis de volgroeide bomen in deze wijk en ik zie veel (gemiste) kansen om ook op kleine schaal de wijk te vergroenen. Wat mij nóg toffer lijkt is een voedselbos: een bos met vrijwel alleen maar eetbare planten/ vruchtdragende planten beheerd door de wijkbewoners. Super duurzaam en goed voor de biodiversiteit, geweldige kansen voor de (basis)scholen om te leren over de natuur en voedsel. Zeer inspirerend artikel over het voedselbos: https://geografie.nl/artikel/reportage-voedselbos-pionier-wouter-van-eck-%E2%80%98het-landschap-is-nog-wel-groen-maar-het-leven

Antwoord

Thx Arnoud! Een voedselbos (al dan niet deels) is een van de aspecten die we zeker meenemen in het plan! Idee is nu inheems en niet inheemse soorten (vanwege hittestressbestendigheid), (fruit)bosjes en (fruit)bomen.

Antwoord

Ik lees vandaag in de Stentor over dit initiatief. Er staat een foto bij die de Werkerlaan laat zien, een deel van de Milligerplas, de weilanden van Stadsbroek en... appartementen die aan de rand van de weilanden staan. Ik woon in zo'n appartement, kijk uit over de weilanden en zie de toren van Hasselt. Wij hebben 12 jaar geleden hiervoor gekozen, voor dit uitzicht. Ik wil geen bos i.p.v. mijn huidige uitzicht. Anders was ik wel op de Veluwe gaan wonen. Ik lees hier alleen maar goed initiatief, is wat voor te zeggen, maar doe het s.v.p. op een andere plek

Antwoord

Dank voor je reactie Geeke! Daar houden we rekening mee en nemen we mee als input. Een locatie is nog niet zeker.

Antwoord

Als er geen bos komt, dan komen er waarschijnlijk woningen voor je huidige uitzicht. Dat uitzicht was geen belofte, toch? Toen mijn huis hier net stond was hierachter ook bijna niets.

Antwoord

Klopt, we zijn ook in contact met andere belanghebbenden die willen dat Stadsbroek onbebouwd blijft, daarin hebben we hetzelfde doel.

Antwoord

Dat klopt, we hebben geen garantie dat hier niet gebouwd gaat worden, maar dit is de eerstkomende jaren nog niet aan de orde. Eerst wordt Hanzeland, de Tippe, Breecamp en nog een aantal locaties aangewezen om te bouwen.

Antwoord

Dat klopt, we hebben geen garantie dat hier niet gebouwd gaat worden, maar dit is de eerstkomende jaren nog niet aan de orde. Eerst wordt Hanzeland, de Tippe, Breecamp en nog een aantal locaties aangewezen om te bouwen.

Antwoord

En om die reden heeft het onze voorkeur grond te kopen zodat we de belangen bij bewoners kunnen leggen, ook voor de langere termijn.

Antwoord

Tja, als er nu snel een bos komt, dan komt er nooit meer woningbouw. Ik wist het wel. Wonen aan de rand van het bos!

Antwoord

Goede locatie is de zg white spot, tegenover de Milligers. De gemeente heeft plannen voor nog een flat en hebben dit al door laten schemeren.

Antwoord

Nemen we mee als mogelijke locatie Tim! Dank voor de tip!

Antwoord

Hartstikke goed! Vooral de combinatie met fruit en notenbomem.

Antwoord

Thx Bas, gaan we doen!

Antwoord

Leuk initiatief! Ben erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

Antwoord

Thx Matthijs! We gaan ervoor!

Antwoord

Dat zou echt super zijn!! Wel het minste wat we kunnen doen ter compensatie van al dat bouwen en slopen van de natuur. Goed voor de natuur en al het wonderschone leven daarin!

Antwoord

En heerlijk evenwandelen ende natuur leren waarderen in al zijn facetten! Prachtig initiatief dit, hoop vurig dat het bos er ook echt komt, zou geweldig zijn voor de natuur!

Antwoord

Thx Henrike! Samen gaan we ervoor. Hoe meer stemmen hoe beter :)

Antwoord

Top idee!!!

Antwoord

Wat een topinitiatief! Onze buren zitten ook niet stil! Laten we er een bosrijke omgeving van maken. Hoe is de poster geworden? Ik heb hier nog wat kinderen klaarzitten die best wel willen flyeren in de buurt.

Antwoord

Thx Veri! Bart van Lieshout werkt aan een poster die mensen kunnen printen en ophangen.

Antwoord

Je bedoeld Bart Lenstra :)

Antwoord

Yes :)

Antwoord

Goed initiatief!

Antwoord

Thx Jeroen!

Antwoord

Is er een flyer oid te delen met diegenen die nu al hebben ondersteund, om deze in Stadshagen voor je raam te hangen oid. Zodat er binnen stadshagen ook offline meer zichtbaarheid komt voor dit initiatief?

Antwoord

Goed idee Jeroen! Ben jij of ken jij iemand die dat zou willen ontwerpen en printen/verspreiden?

Antwoord

Ontwerpen niet. Verspreiden moet digitaal grotendeels lukken denk ik, zodat mensen hem printen en achter het raam zetten, of is dat voor velen teveel gevraagd denk je?

Antwoord

Lijkt me prima! Bij deze oproep aan iedereen hier: is er iemand die het leuk vindt een flyer op A4-formaat te ontwerpen die mensen kunnen printen voor aan het raam?

Antwoord

Beste Spencer, ik zou je kunnen helpen met een ontwerp voor de flyer.

Antwoord

Tof Bart! Ik heb je via FB en LinkedIN een bericht gestuurd

Antwoord

Ik heb je een reactie gestuurd via LinkedIn...

Antwoord

Ik ben zelf professioneel fotograaf en heb nog wel een mooie foto van een bos om te gebruiken voor de flyer.

Antwoord

Goed idee! Ik zou ervoor gaan om juist de combinatie te maken tussen een apart bos en meer (speel) groen in de wijk zelf. Het verschil tussen de groene kleine parkjes in de aa-landen en stadshagen is wel erg groot. In stadshagen bestaat nagenoeg al het groen uit gras en enkele bomen en is er nagenoeg geen struik te vinden. De wijk kan al veel groener worden door het bestaande voor een deel te gaan herinrichten.

Antwoord

Volkomen mee eens Richard! Wat ons betreft het een doen en het ander niet laten. Meer bosjes zou al snel een verschil maken en is waarschijnlijk ook makkelijk in te passen in de omgeving

Antwoord

Geweldig initiatief! De wijk Stadshagen is enorm gegroeid en zal de komende jaren alleen maar blijven groeien, helaas ten koste van de natuur en landelijke woonomgeving. Een Stadshager bos zou een goede oplossing kunnen zijn ter compensatie. Een bijdrage aan milieuverbetering in Zwolle. Niet alleen in Zwolle uiteraard, maar voor de hele wereld. Alle beetjes helpen.

Antwoord

Precies Henk! Dank voor je stem!

Antwoord

Super initiatief! Helemaal mee eens. Veel te weinig groen (en bos).

Antwoord

Thx Ferdi! We gaan dat samen veranderen!

Antwoord

Prachtig initiatief. Hoop echt dat dit bos er kan komen. Van grote waarde voor diverse zoogdieren, broedvogels, dagvlinders en reptielen. Én voor bewoners van Stadshagen iets om naar uit te kijken.

Antwoord

Zo is dat Janet! Hoe meer inwoners van Stadshagen meedoen hoe sneller het bos er komt!

Antwoord

Leuk om te zien dat ook RTV Oost aandacht heeft gegeven aan dit bewonersinitiatief: https://www.rtvoost.nl/nieuws/335319/Komt-er-een-groot-bos-in-de-wijk-Stadshagen

Antwoord

Leuk idee om voor wat extra recreatienatuur te zorgen. Al ben ik zelf meer iemand van wijde, open vlaktes en water ☺

Antwoord

Beide zijn mooi, wat ons betreft een afwisselend landschap met water, bos, heide, etc.

Antwoord

Mooi Idee!

Antwoord

Thx Nanne!

Antwoord

Wat is er mooier dan een plek in Stadshagen waar je heerlijk in het bos kan lopen en ontspannen. Wellicht deels een voedselbos en een stuk herinneringsbos..de mogelijkheden zijn enorm. Heel veel succes en als ik kan helpen dan hoor ik het graag!

Antwoord

Thx Diana! Alle hulp is welkom en kan worden gemeld via dit formulier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevuV2MrtV3vjzctGhMbGgwGMgEiPnp4Jmi6kxgBvF4PqI8NA/viewform

Antwoord

Ik vind dit een geweldig idee en zou graag zien dat dit een Herinneringsbos kan worden. Dit voor de mooie dingen in het leven als een geboorte maar ook voor de trieste dingen zoals een overlijden. Voorbeelden zijn het Vegtlusterbos, Zandhove en het Westerveldse bos. Juist op deze manier kan een bos een extra bijdrage kunnen zijn voor Stadshagen.

Antwoord

Mooi idee, staat op de ideeenlijst voor realisatie!

Antwoord

Wat een mooi initiatief. Ik hoop dat het een voedselbos wordt...

Antwoord

Thx Sonia! Idee is om een gedeelte eetbaar te maken in de vorm van een voedselbos.

Antwoord

Mooi initiatief. Dat gemiddelde van 0,3 boom per inwoner mag flink omhoog. Het liefst als cluster. Een bos dus. Wat is er mooier dan een heerlijke plek met schaduw en een openluchttheater. Moet toch een plek voor te vinden zijn! Als er al iets te melden is locatie, initiatiefgroep, communicatieteam etc. Laat het weten schrijf er graag een mooi artikel over in de wijkkrant. Stadshagen verdient een bos

Antwoord

Heel leuk Milou, we houden contact!

Antwoord

Heel goed idee en olke waar je tot rust kan komen. En een bos in oude glory herstellen.

Antwoord

Precies Erik-Jan!

Antwoord

Mooi initiatief! Als je wilt steun nodig hebt van de Wijkstichting Stadshagen Totaal laat het ons weten.

Antwoord

Dank voor het aanbod! Iedereens stem helpt en in een volgende fase stem ik graag met je af!

Antwoord

Prachtig idee waar ik helemaal achter sta. Dit wordt een plek waar iedere Stadshagenaar van kan genieten. Een plek die ik, zonder me daar van bewust te zijn, heb gemist. Ik hoop echt dat het bos er komt!!!

Antwoord

Thx! Hoe meer stemmen hoe meer kans :)

Antwoord

Inderdaad!! Wij gaan nu vaak naar het grote bos in Hattem, terwijl hier bij de plas zo'n groot mooi bos prachtig zou zijn. De kinderen leren zo ook meer de natuur te waarderen. Bomen hebben ook schonere lucht, en er is zoveel diversiteit aan schoonheid in de natuur. We zijn het verleerd om het te waarderen, want alles wordt bijna gesloopt voor bouw of bedrijven waar het draait om geld en macht.

Antwoord

ik vind het een goed initiatief daar er over de jaren heen al onverantwoord veel groen is verdwenen. NB: Niet iedereen zit op facebook dus het is jammer als de status alleen daar te volgen is.

Antwoord

Eens voor wat betreft het groen. Nederland ontbost zelfs nog sneller als de Braziliaanse Amazone. Voor wat betreft Facebook: goed punt. Zin om te helpen in het communicatieteam?

Antwoord

Hoi Spencer, niet populistisch worden. Wat er in het Amazonegebied gebeurd is vele malen erger. In Nederland worden soms bomen gekapt om biodiversiteit te vergroten. In Brazilië om soja aan te planten en leefgebieden van oorspronkelijke bewoners te verwoesten. Laten we het positief houden. Stadshagen verdient een bos. Divers in samenstelling en divers in gebruik!

Antwoord

Hoi Spencer, niet populistisch worden. Wat er in het Amazonegebied gebeurd is vele malen erger. In Nederland worden soms bomen gekapt om biodiversiteit te vergroten. In Brazilië om soja aan te planten en leefgebieden van oorspronkelijke bewoners te verwoesten. Laten we het positief houden. Stadshagen verdient een bos. Divers in samenstelling en divers in gebruik!

Antwoord

Volgens mij is hier geen sprake van populisme. Doel van de opmerking is om helder te maken dat het in Nederland echt niet veel beter gaat (in de snelheid van ontbossing) als in de Amazone, waar zich inderdaad een ramp voltrekt

Antwoord

Volgens mij zijn er momenteel in Nederland initiatieven op het niveau van overheid, provincie, natuurorganisaties én bewonersinitiatieven om bomen aan te planten. Daar waar bomen gekapt worden is versterking van biodiversiteit een van de belangrijke doelen. Natuurwinst en CO2 vastlegging vindt niet alleen plaats door aanplant bomen, maar ook door bijvoorbeeld water vast te houden in veengebieden. En dan is kap van bomen soms noodzakelijk.

Antwoord

Dat klopt en dat is ook hard nodig omdat volgens recente cijfers (https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/trend-van-ontbossing-zet-door-in-nederland) nog steeds meer bos verdwijnt dan nieuw wordt aangeplant. Het klopt dat kap vaak logisch is om natuurdoelen te halen. Al met al blijft overeind dat meer groen een goed idee is en hoe eerder wordt aangeplant, hoe beter dat is.

Antwoord

Goed initiatief!

Antwoord

Meer bomen is prima voor klimaat en biodiversiteit. Houd me op de hoogte!

Antwoord

Thx Erik. Je kunt het initiatief en de voortgang hier volgen: https://www.facebook.com/stadshagerbos

Antwoord

Goed idee, ik ga het delen.in Nextdoor.

Antwoord

O was al gedaan.

Antwoord

Mooi streven! (te) Weinig bos aan de stadshagenzijde van Zwolle.

Antwoord

Klopt Rico! Met slechts 0,3 bomen per inwoner staat Stadshagen er nog slechter voor dan nota bene Amsterdam (https://indebuurt.nl/denhaag/nieuws/schaduw-en-minder-heet-zoveel-bomen-staan-er-in-jouw-wijk~139402/)

Antwoord

Goed initiatief!!

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 01-09-2020