WHOEFS - WijHondenOokEenFijneSpeeltuin

UPDATE JUNI 2022:

Er hangen aan beide hekken nu kapstokjes om de riem van uw hond aan op te hangen wanneer u op het veldje bent. Ook hangen hier extra poep zakjes voor als je die eens bent vergeten(kan de beste gebeuren uiteraard). Er is een veer geplaatst op het hek aan de kant van de school zodat deze weer netjes dicht kan vallen. Ook hebben wij het grote gat onder het bankje geprobeerd te dichten en hebben wij inmiddels ook een Facebook pagina! https://www.facebook.com/groups/746922266723158/?ref=share 
achter de schermen wordt er ook hard gewerkt aan het aanschrijven van instanties voor subsidies.

Tot WHOEFS!


UPDATE MEI 2022: Vandaag (20/05) een prettig gesprek met Marjolein gehad. Alle ideeën zijn besproken en wij hebben en lijstje met dingen waar we mee bezig kunnen voor het veldje. Alle ideeën en het antwoord van de gemeente zijn uitgewerkt op: https://whoefs.jouwweb.nl/ Daar kun je precies volgen wat we aan het doen zijn en de status ervan.

Mochten er extra handen nodig zijn dan zullen wij zowel hier als op de website een oproep doen! Heeft u vragen of wilt u nog graag deelnemer worden? Vul dan het contact formulier op de site in.

Tot snel!

Poot van Team WHOEFS

 

Het hondenlosloopterrein aan de Oude Wetering is een druk bezochte plek. Als buurtbewoners zijn wij erg blij met deze plek voor onze honden maar vinden haar weggegooide potentie zonde. Daarom zouden wij graag een aantal aanpassingen en toevoegingen aan het veldje doen om dit een leuke ontmoetingsplek te maken voor het groeiende aantal hondeneigenaren.

Bijgevoegd vind een foto met onze ideeën uitgetekend en met legenda. Wij hebben de punten onderverdeeld in twee kopjes: ‘Noodzakelijk’ en ‘Leuke toevoegingen’

Noodzakelijk:

 • Gesloten prullenbakken. Dit om de geur van de weggegooide zakjes te verminderen tussen ledigingen.
 • Poepzakjes dispenser/Hondenhalte. Wij hebben begrepen dat de voorgaande (papieren) zakjes verkeerd werden gebruikt en pleitten daarom voor Biologisch afbreekbare zakjes in een dispenser zodat het eigenaren aanmoedigt om achter hun hond op te ruimen.
 • Nieuwe/Betere omheining. Hoewel wij blij zijn met de groene omheining is deze niet veilig tegen ontsnapping van honden, met alle gevolgen van dien. Ook openen en sluiten de houten hekken bij beide openingen moeilijk.
 • Lantarenpalen. Door het plaatsen van extra lichtbronnen kan het veld ook s’ avonds gebruikt worden door hondeneigenaren. Ook zorgt het licht ervoor dat er beter zich is op het veld en er dus minder dingen stiekem gedaan kunnen worden.
 • Bankjes/picknicksets. Er staat nu een enkel bankje vrij ver van het hek, voor mensen die wat slechter ter been zijn zou het goed zijn om de entree wat breder te betegelen en extra bankjes of eventueel (betonnen) picknicksets neer te zetten. Dit ook omdat mening honden eigenaar minimaal een uur verblijft met zijn/haar hond op het veld. Dit brengt mij ook op het volgende punt.
 • Waterpomp/waterplek. Wanneer het weer warmer wordt is het van groot belang dat wij mensen goed blijven drinken maar dit is ook waar voor onze honden. Nu wordt door een aantal eigenaren zelf water meegenomen naar het veld maar om dit beter beschikbaar te maken zouden wij graag een waterpomp or plek willen hebben hiervoor.
 • Gereedschap om kuilen dicht te gooien – of als alternatief de gemeente die 1 keer per kwartaal de kuilen dicht. We kunnen niet altijd voorkomen dat onze honden in enthousiasme een gat graven, maar wij zouden wel graag willen dat het veld veilig blijft voor mens en dier. Hiervoor hebben wij gereedschap nodig om dit te kunnen doen of de mogelijkheid dat de gemeente dit met regelmaat bijhoudt.
 • Regelbord zoals bij de Milligerplas. Dit bord is als aanmoediging voor het gedrag wat wij van bezoekers van het veld verwachten. Hier kan bijvoorbeeld opstaan dat er verwacht wordt dat eigenaren de poep van hun hond opruimen en weggooien, of dat zij kuilen dichtgooien die gegraven zijn, maar ook dat het veld ten alle tijden voor iedereen beschikbaar moet blijven. Dit laatste omdat wij vernomen hebben dat het veld op sommige ochtenden wordt geclaimd door mensen die het veld niet beschikbaar stellen voor anderen.

Naast deze noodzakelijke punten die het vooral een stuk veiliger en prettiger maken hebben wij ook leuke toevoegingen bedacht met als inspiratie de andere hondenvelden in Zwolle.

Leuke Toevoegingen:

 • Speeltoestellen. Van de 4 toestellen die er stonden is 1 afgebroken en helaas niet vervangen door iets nieuws. Wij hopen iets op te kunnen zetten wat variatie geeft voor honden om mee te spelen.
 • Een ingegraven en afsluitbare ton. Dit is bij een ander veld gezien waar speeltjes werden verzameld voor de honden om mee te spelen. Omdat wij weten dat niet elke hond en baas hier gebruik van wil/kan maken willen wij dat deze ook goed afsluitbaar is zodat de honden hier niet altijd zelf mee aan de haal gaan.
 • Bomen. Vooral met warm weer merken wij dat honden op zoek gaan naar het kleine beetje schaduw dat er is op het huidige veld. Door het veld iets te vergroten hoeven er geen extra bomen geplant te worden maar kunnen wij gebruik maken van de bomen die er al staan.
 • Beschutting. Dit is voornamelijk iets voor de baasjes wanneer het slecht weer is. Hoewel sommigen van ons in weer en wind naar het veld gaan voor hun hond zou het leuk zijn als er een plekje is waar eventueel geschuild kan worden.
 • Tuinhuis. Dit is om het eerder genoemde gereedschap in bewaring te nemen en om te zorgen dat beheerders van het veld ervoor kunnen zorgen dat het veld in goede en nette staat blijft wanneer de gemeente dat niet kan.
 • Wegwijzers naar de Dierenarts en Stadshoeve. Mochten er onverhoopt ongelukken gebeuren op het veld dan is het van groot belang dat eigenaren weten dat er en dierenarts in de buurt is. Ook het bevorderen van de stroming bij de Stadshoeve voor een versnapering en een drankje is iets wat wij zeer aanmoedigen.
 • Een groenstrook die de biodiversiteit bevorderd. Dus met bloemen voor de bijen, egel huisjes, etc. Natuurlijk zijn wij niet alleen fan van honden maar ook andere dieren. Dus wij willen zeer aanmoedigen om de groenstrook naast het veldje te voorzien van bij-vriendelijke beplanting en plekken voor hen om zich te nestelen.
 • Camera(s) om zicht en veiligheid te bewaren op het veldje. Dit zodat er nog beter zicht is op het veldje en wij zo de veiligheid van iedereen kunnen garanderen.

Wij begrijpen dat dit een grote onderneming is maar geloven dat er genoeg mensen in de omgeving zijn die dit veld een warm hart toedragen en ons willen helpen deze plannen werkelijkheid te maken.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Reacties van de gemeente

Hallo Sifra,

Vandaag hebben we elkaar weer gesproken en hebben we de volgende afspraken gemaakt:

Actie Sifra:
- Financien op een rijtje zetten en een plattegrond maken met de speelatributen.

Actie Marjolein:
- Aan de ROVA vragen of zij eenmalig grond kunnen leveren zodat de initiatiefnemers de kuilen kunnen dichten.
- Checken of het bankje verplaatst kan worden naar de ingang, zodat het bankje straks in de schaduw van de boom staat.
- Checken of er verharding aangebracht kan worden onder het bankje en of er een pad kan worden gelegd naar het bankje zodat minder validen ook op het hondenveldje terecht kunnen.
- Navragen of bewoners zelf het gras op kale plekken mogen inzaaien.
- Checken of wij een rioolbuis of kabelhaspel beschikbaar hebben als speelattribuut. 

Ik bespreek deze punten in het kernteam over twee weken, daarna weet ik meer!

Groetjes Marjolein

Hallo Sifra,

Weet je inmiddels of je verder met het initiatief wilt?
Er worden sowieso bomen geplant komende winter, dus dat is al een hele verbetering.

Hartelijke groet,
Marjolein Geurtsen

Beste bewoners,

Het initiatief staat op verzoek van de initiatiefnemers even 'on hold', na de zomer kijken we of het initiatief verder doorgaat.

Groetjes Marjolein

Hallo Sifra,

Wat gaaf dat jullie een website hebben gemaakt! Ik ben onder de indruk. Voordat jullie dingen plaatsen, moeten we nog wel overleggen en een contract opstellen etc.. 
Ook hebben we besproken dat jullie wanneer wij samen de plannen rond hebben een middag inplannen voor de buurt zodat ook zij nog inspraak kunnen hebben.

Groetjes Marjolein

Hallo Sifra,

Ik zie dat er veel enthousiasme is voor jouw initiatief. Leuk! Ik ben alvast even het één en ander aan het uitzoeken bij collega's. Ik kom volgende week bij je terug om een afspraak in te plannen om jouw initiatief verder te bespreken!

Hartelijke groet,
Marjolein Geurtsen 

Hallo Sifra,

Bedankt voor het indienen van je initiatief! Het is nu zaak om zoveel mogelijk draagvlak te creeren voor je initiatief. Bewoners kunnen laten weten dat zij jouw idee een goed plan vinden door het initiatief een hartje te geven. Wanneer er voldoende draagvlak is kom ik graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden. Hou wel voor ogen dat het om een bewonersinitiatief gaat, dus dat het initiatief/uitvoering bij jullie ligt.

Groetjes Marjolein

Reacties

Gepromoveerd naar Voorbereiding op 07-03-2023

Hallo Marjolein, ik had je ook een email gestuurd een tijd geleden, maar daar heb ik niets meer op gehoord dus vandaar dat ik het via hier doe. Wij zijn met een groep bij elkaar gekomen en willen heel graag het initiatief doorzetten. Voor nu hebben wij een aantal vragen voor jou die ons hopelijk op korte termijn verder kunnen helpen: - Is er een depot met zwart en/of wit zand waar wij gebruik van kunnen maken, of is er een mogelijkheid dit door de gemeente bij het veld te laten brengen? dit zodat wij de gaten op het veld zelf kunnen vullen - Hierop gebaseerd: Mogen wij de betegelde ingang uitbreiden met een aantal extra rijen stoeptegels? - Is er al meer bekend of het mogelijk is om een extra bankje dichter bij de ingang te kunnen plaatsen? - Is er al meer bekend over de verandering van het beleid en de eventuele komst van een spelregelbord? Ik heb nog meer vragen maar dit is wat er tot zover in het tekstboxje past. Ik hoor graag van je,

Antwoord

Hallo Sifra,Het lijkt mij goed om even af te spreken. Dan zal ik zorgen dat ik van te voren antwoord heb op jouw vragen. Ik mail je zo met een aantal opties.Groetjes Marjolein

Antwoord

Hallo Marjolein, Als bewoner en gebruiker van de beide velden met onze hond zijn er een aantal zaken waar ik positief van word. Echter worden er ook zaken genoemd die vragen of zelfs weerstand oproepen. (Er is dus ook op onderdelen een tegengeluid van bewoners uit de buurt van de genoemde velden) Ik zou dit graag mondeling toelichten. Wellicht door aan te sluiten bij een te plannen gesprek met de initiatiefnemer (Sifra) Of misschien is het nog beter als er een inloopavond komt voordat de gemeente hier vervolgstappen in zet. Vriendelijke groet voor iedereen en vergeet niet te genieten van het mooie weer! Erik

Antwoord

Beste Erik,Dit eerste gesprek is vooral om te zien wat de mogelijkheden zijn nog niet om dingen vast te leggen. Persoonlijk heb ik u nog niet eerder op het veldje gezien (ik ben hier vrijwel elke dag).Ik wil best praten over de tegenstand die er blijkbaar is maar die ik nog niet eerder gehoord heb. Dit neem ik dan uiteraard mee in het gesprek met de gemeente en zal hier uiteraard ook rekening mee houden met welke dingen wij doorzetten.Dank voor de reactie.

Antwoord

Beste Sifra,Mijn bericht was/is gericht aan Marjolein. Denk dat het de verantwoordelijkheid van de gemeente is om verschillende signalen uit te vragen. Spreken over mogelijkheden met de gemeente, wetende dat er vragen of (op onderdelen bezwaren) zijn van andere gebruikers lijkt mij niet de juiste volgorde. Maar laat het besluit hierover graag aan Marjolein.Voor alle duidelijkheid ben ik sterk voor een breed gedeelde oplossing.Iets wat we allemaal moeten willen denk ik. Gr, Erik

Antwoord

Beste Erik,Ik denk dat je niet goed begrijpt dat dit een buurt initiatief is en dus de verantwoordelijkheid van degene die het buurt initiatief hebben opgezet is om draagvlak te creëren en plannen (met goedkeuring van de gemeente) zelf uit te voeren. Bezwaren kunnen best besproken worden en meegenomen in gesprekken en uitzettende plannen maar als wij dit initiatief niet waren gestart kwam er geen verandering. Nogmaals sta ik open om het gesprek aan te gaan over de bezwaren die er zijn alleen zou ik dat graag direct met je doen.

Antwoord

Hallo Erik,Hartelijk dank voor je bericht! Ik heb morgen een afspraak met Sifra staan, dit is een oriënterend gesprek, waarbij ik uitleg wat er komt kijken bij het starten van een bewonersinitiatief. Ook geef ik bij de ideeën aan wat wel en niet mogelijk is. Een belangrijk onderdeel van het starten van een bewonersinitiatief is het creëren van draagvlak, dit is een taak die bij de initiatiefnemers ligt. Ik zal volgende week ook een samenvatting van het gesprek op deze site zetten zodat iedereen weet hoe het proces verloopt. Uiteraard mag je mij altijd mailen naar m.geurtsen@zwolle.nl als je dat prettiger vindt.Groetjes Marjolein

Antwoord

Ik ben er ondersteboven van!

Antwoord

Hoop dat dit idee lukt, een waterpunt zal al een hele verbetering zijn. Ik ben alleen bang dat als men er bankjes gaan plaatsen dat dit dan een hangplek word voor de jeugd met alle ellende van dien, zoals troep glas scherven enz enz.

Antwoord

Hallo Erik-Jan,Heel erg bedankt voor de reactie. Dit is iets waar wij ook tegenaan liepen vanwege het skatepark dat er naast zit, vandaar dat wij het belang van lantarenpalen naar het kopje noodzakelijk hebben gezet. Zo heeft iedereen meer zicht op het veldje en kan er langer gebruikt van gemaakt worden door hondeneigenaren wat hopelijk voorkomt dat het een hangplek wordt. Met vriendelijke groet,Sifra Meutgeert

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 16-04-2022