Een groene en schaduwrijke speeltuin in buurtschap Oud Frankhuis

In de oude buurtschap Frankhuis staat op de plek van de voormalige kroeg (die in de jaren '60 afbrandde) een speeltuin. Deze speeltuin is de verzamelplaats voor jong én oud in de buurt. Overdag wordt er gespeeld door de jeugd (niet alleen uit de buurt, ook kinderen en ouders op 'doorreis') en in de avonduren samengekomen door de volwassenen. Deze speeltuin ligt op het zuiden in de volle zon en beschikt op dit moment niet over schaduw en groen. We willen de speeltuin graag vergroenen zodat het er aantrekkelijker uit ziet én op warme dagen ook prettig spelen en samenkomen is. 

Het eerste voorstel (plan B) is om het groen in de speeltuin te adopteren en een mooie groenplek aan te leggen. Met behulp van twee bomen, mini fruitbomen en planten willen we de speeltuin vergroenen en schaduwrijker maken. Door het toevoegen van stapstenen, een insectenhotel en wellicht een minibieb of betonnen rioolbuis willen we extra beleving voor kinderen toevoegen. De rest van de speeltuin blijft in dit voorstel zoals het is, dus met de huidige speeltuin en de picknickbank voor ontmoeting.

Voor het tweede voorstel (plan A) denken we grootser! Naast het vergroenen van de speeltuin zoals in plan B zouden we ook graag de speeltuin zelf vernieuwen. We merken dat de speeltuin slechts aantrekkelijk is voor de jongste leeftijdscategorie tot een jaar of 5, waarbij de allerjongsten niet goed zelfstandig kunnen spelen op de speeltoestellen. De zandbak wordt vooral enthousiast door de katten als kattenbak gebruikt, waardoor de speeltuin weinig hygiënisch is. Een natuurspeeltuin vinden me meer passend bij de landelijke omgeving van Frankhuis en sluit ook aan bij de nieuwere speeltuinen die in andere delen van Stadshagen zijn ingericht. We denken aan een speelse inrichting met hoogteverschillen met daarin onder andere een natuurspeelhuisje, schommel, glijbaan, stapstenen/blote voetenpad en een join the pipe waterpunt. Hierin maken we ook gebruik van het lager gelegen gedeelte van de speeltuin, wat nu vooral braak ligt. Ook in dit voorstel blijft de picknickbank op de huidige plek voor ontmoeting.  

Dit laatste voorstel (plan A) heeft de voorkeur van ons als initiatiefnemers. We hebben aan de gemeente gevraagd of het vernieuwen van de speeltoestellen een mogelijkheid is en hopen daar binnenkort een reactie op te ontvangen. We horen graag de reacties en tips van andere buurtbewoners zodat we gezamenlijk tot een mooi plan komen waar iedereen blij mee is!

En.. we ontvangen graag een like als je deze actie ondersteunt!

 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Reacties van de gemeente

Hallo Myrte, Inmiddels ligt er een mooi plantvak, de eerste stap is gezet! Ik ben benieuwd of jullie verder nog stappen willen zetten? Groetjes Marjolein

Hallo Myrthe, Wauw wat een enthousiasme, leuk! Ik heb jullie al gesproken. Vanmiddag heb ik een overleg met mijn collega van spelen en het waterschap, dan hoop ik meer te weten over de mogelijkheden die wij hebben. Goed bezig! Erg inspirerend! Groetjes Marjolein (wijkbeheerder)

Reacties

Gepromoveerd naar Voorbereiding op 21-10-2021

Leuk! Voorsl plan A

Antwoord

Plan A lijkt me fantastisch en als directe buren helpen we graag bij het onderhoud. Een waterpunt is daarbij wel handig (pomp of join the pipe) zodat de kids ook kunnen helpen met water geven. In de zomer kan onze tuinslang bij nood bijspringen. We kijken erg uit naar gezelligheid in de speeltuin en het zou heerlijk zijn als we dan iets minder last hebben van kattenpoep!

Antwoord

Goed plan A!

Antwoord

Wat een goed initiatief! Het is allemaal verouderd en niet natuurlijk, plan A zou erg mooi passen, zeker ook omdat er dieren naast grazen, en het een plek mag zijn dicht bij de natuur!

Antwoord

Wat een goed initiatief! Het is allemaal verouderd en niet natuurlijk, plan A zou erg mooi passen, zeker ook omdat er dieren naast grazen, en het een plek mag zijn dicht bij de natuur!

Antwoord

Een heel goed plan. De speeltuin is een veelbezochte plek door jong en oud en is zeker verouderd t.o.v. speeltuinen in de omgeving. Daarom is vernieuwing op z’n plaats en vergroening zou zeer goed aansluiten bij de wijk.

Antwoord

Plan A! Wat zou dat mooi en logisch in lijn zijn met de speelplaatsen in de nieuwbouw van Frankhuis, Stadshagen. Speeltuin is echt aan een opknapbeurt toe.

Antwoord

Plan A! Superleuk voor alle kinderen van Frankhuis en de rest van Stadshagen!

Antwoord

Top! Wij wonen weliswaar niet helemaal aangrenzend (citadelstraat) maar mijn kinderen spelen er graag. Blijven de ezels en de schaapjes wel bij plan A? Ik steun het initiatief van harte!

Antwoord

Hoi Tobias, het weiland met ezels en schapen is privé terrein van een van onze buren. Dus onze buurtdieren blijven zeker! :-)

Antwoord

Nog een toevoeging: voor een groenstrookje t.h.v het hek bij de containers is al toestemming gegeven door de wijkbeheerder en is ook al een klein budget voor. Daar is ons voorstel om een aantal mini fruitbomen en kruiden te planten. We hopen daarnaast onze grotere plannen, zoals hierboven beschreven, ook gerealiseerd te krijgen.

Antwoord

Plan A Zeer wenselijk!😀😀

Antwoord

Leuk plan, inderdaad kan de speeltuin wel eens een opknapbeurt gebruiken, en dan liefst inderdaad plan A. Leuk bedacht, goed initiatief!

Antwoord

Goed plan!

Antwoord

Het zou fantastisch zijn als dit gerealiseerd kan worden in een van de gezelligste buurtjes van Zwolle.

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 17-03-2021