Fruithof zorgt voor biodiversiteit en gezelligheid  

Peter de Jongste, bewoner van de Kamilleweg, en Marjolein Geurtsen, wijkregisseur van de gemeente Zwolle, hebben al een aantal jaren goed contact. Na de eerste gesprekken waren zij het snel eens: de struiken om de speelplek die aan de Kamilleweg, Kaaskruidweg en Kervelweg grenzen vervangen door eetbaar groen. 

Peter: “Een paar jaar geleden verwijderde de gemeente Zwolle kleine speeltuinen om te investeren in een aantal grotere speeltuinen. Toen werd de speeltuin aan de Kamilleweg verwijderd en kwamen er twee speelkeien en een boomstam te liggen. De buurtbewoners wilden er een echte ontmoetingsplek voor jong en oud van maken. Zo ontstond het idee om een deel van het groen rondom de speelplek te adopteren. Met Marjolein besprak ik de mogelijkheden en werden we bij de hand genomen in het adoptieproces. Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor. Zelf weet je niet goed welke wegen je moet en kunt bewandelen’’. 

Levendige buurttuin 
Zo is de ‘Fruithof’ ontstaan. Een levendige buurttuin waar aardbeien, druiven, bramen, pompoenen en kruiden groeien. De gemeente heeft nog een appel- en perenboom geplant ter compensatie van een zieke boom die weggehaald moest worden. Momenteel telt de Fruithof appgroep 33 leden, waarvan er naast Peter nog vier buurtbewoners wekelijks actief zijn. Ook nieuwe buren sluiten zich aan bij de groep, zo blijft de groep in beweging. Vanwege de droge zomer van drie jaar geleden is er een waterpomp geïnstalleerd zodat bewoners de planten bij droog weer voldoende water kunnen geven. Peter heeft naast de pomp een houten watertafel gemaakt zodat de kinderen kunnen spelen met zand en water. 

Groen voor grijs 
Marjolein: ‘’Ik vind het belangrijk dat de beplanting in een groenadoptie bijdraagt aan meer biodiversiteit en een plek is voor insecten. Eetbaar groen heeft naast dat het lekker is ook een educatieve functie voor kinderen.” Peter: ‘’De kinderen zijn erg betrokken en leren er veel van. Samen plukken ze bramen en aardbeien en brengen deze vervolgens rond in de buurt. Sommige buren maken er lekkere jam van. Tijdens de oogst van de pompoenen hebben we met elkaar verschillende gerechten gemaakt tijdens een pompoenmiddag. We hebben partytenten neergezet en zijn gezellig met elkaar gaan koken’’.  

MijnWijk 
Ook zijn er in de Kamilleweg verschillende boomspiegels met elkaar verbonden, waardoor er mooie groenstroken ontstaan. Op deze manier komt er steeds meer groen in de buurt. Er komen ook bewoners uit andere straten bij Peter langs. Ze zijn geïnspireerd door de vergroening en willen zelf ook een buurtinitiatief starten. Marjolein: ”De bewoners van Westenholte zijn erg actief en betrokken bij hun buurt. Daar word ik heel enthousiast van. Wanneer je een idee hebt voor jouw buurt en samen met je buren aan de slag wilt kun je dit idee op www.zwolle.nl/mijnwijk plaatsen. Vervolgens neem ik contact met je op. Er is veel mogelijk om samen een initiatief te starten en ik help je graag met de aanpak. Het is een leuke manier om je buren beter te leren kennen.’’