Calisthenics-opstelling in het Stinspark in Westenholte.

Mijn idee: Een plek, voor jong en oud in het Stinspark, om te sporten d.m.v. calisthenics.

Calisthenics is een vorm van (kracht)training en vindt plaats in de buitenlucht.

Jong en oud kunnen hun energie op een positieve(!) manier uitten met Calisthenics en het bevordert lichaamsbeweging: het nodigt uit om te spelen en oefeningen te doen (bijv. optrekken, slingeren..).

Westenholte kent meerdere plekken in en nabij het Stinspark waar jeugd samenkomt, waaronder het JOP (JeugdOntmoetingsPunt) en rondom de 2 basisscholen. Geïnterviewde jongeren geven aan zich veelal te vervelen, omdat er voor hun weinig te doen is in het Stinspark. Ook gesproken volwassenen (waaronder ouderen) die zijn bevraagd over het idee zijn enthousiast. De plek (het Stinspark), centraal gelegen in de wijk, is  bij uitstek de plek voor een calisthenics-park!

Voorbeeld: op het Lübeckplein staat een calisthenics-opstelling wat erg in de smaak valt (bij m.n. jongeren) en nagenoeg vandalisme-proof en onderhoudsvrij is. Zie foto 2.

In een video over calisthenics in een Utrechtse buurt wordt mooi weergegeven welke voordelen en effecten een calisthenics-opstelling voor een wijk/buurt kan hebben.

 

Ik vraag de Gemeenteraad om:

Calistenics-toestellen in het Stinspark.

Bijv. geld voor een opstelling (bijv. soortgelijk aan die op het Lübeckplein).

 

Update | 4 november 2021: We zijn hopelijk weer een stap dichterbij de sport- en ontmoetingsplek d.m.v. een calisthenics-plek in het Stinspark. Van de raadsgriffie Gemeente Zwolle is het volgende bericht ontvangen: "We zijn verheugd dat we u kunnen melden dat uw idee voor ‘Calisthenics in Westenholte” door meerdere partijen als interessant voor verdere uitwerking is omarmd. Het gaat om GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie, waarbij GroenLinks de eerste contactpersoon is."

 

Update | 22 oktober 2021: Het idee is gepitcht tijdens de gemeenteraadsvergadering van 19-10.

De reacties waren positief. Het idee is echter niet direct 'geadopteerd', maar er is toegezegd dat het op de agenda terugkomt bij een partij. 

 

Opmerkingen

NB: de wijkmanager, YMCA jeugdwerk, de Stichting Stinspark en de ontwerpers van het vernieuwde Stinspark ondersteunen dit initiatief.

 

Calistenics in de media:

Wat is calisthenics?

Een gezonder Ommen

Sporttoestellen in de buitenruimte moeten Zwijndrechtenaren in beweging krijgen

Drukte op fitnesspleintje in Nijmegen

Calisthenics is hot (bekijk de video op de pagina van de NPO)

 

 

 

 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Reacties van de gemeente

Hallo Ferdy,

Leuk idee! Je hebt al contact met de gemeente en de inititiatiefgroep van het Stinspark. Ook heb je het idee gepitcht bij de gemeenteraad vorige week. Goed om de bewoners van Westenholte op de hoogte houden van de vorderingen via MijnWijk!

Hartelijke groet,
Marjolein Geurtsen

Reacties

Leuk initiatief waar jong en oud zijn energie kwijt kan.

Antwoord

Wat een leuk idee Ferdy

Antwoord

Goed idee. Het park moet voor iedereen aantrekkelijk worden.

Antwoord

Leuk idee!

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 03-10-2021