Het idee zat langer in haar hoofd dan de tijd die de buurt nodig had om het te realiseren. Marit Janssen, bewoner aan de Wipstrikkerallee in de Wipstrik wilde graag een speeltuintje voor kleine kinderen. “De speeltuin bij de Bestevaer is prima, maar meer voor oudere kinderen. De toestellen zijn groter en er zijn veel uitgangen dicht langs de straat.”
Marit: “In een steegje is een stenen pleintje met wat zielige struikjes. Een plek waar vooral zwerfvuil zich thuis voelt. Dat was een prima plek voor een paar speeltoestellen.“
Spelaanleidingen
Nadat Marit haar idee had voorgelegd aan buurtbewoners legde zij contact met de gemeente Zwolle.
Ilse Bloemhof, wijkbeheerder stadsdeel Oost: “Wij geven bewoners graag letterlijk de ruimte. Dat betekent enerzijds dat zij de mogelijkheid krijgen om gemeentegrond opnieuw in te richten, maar er zijn wel voorwaarden. In dit geval vonden we het idee voor een spelplek voor kleine kinderen prima, maar we zijn tegenwoordig wat minder enthousiast om daar traditionele speeltoestellen te plaatsen. We stimuleren graag het natuurlijk spelen. Dat betekent dat we vooral objecten plaatsen die kinderen aanzetten tot spelen. We noemen die: spelaanleidingen.”
Zelf doen
Marit maakte een inrichtingsplannetje en besprak twee voorstellen met de buren. “Ja, we hebben eigenlijk alles zelf gedaan. Ilse heeft ons tips gegeven, ook waar we subsidie konden aanvragen. Ik was best verbaasd hoe gemakkelijk en snel dat eigenlijk ging. Van het geld hebben we materiaal aangeschaft.
Ilse: ”Bewoners die een idee voor de buurt hebben, moeten dat zelf realiseren. Het is niet zo dat je het idee bij de gemeente kunt droppen en dat wij het dan gaan uitvoeren.” Marit: “Dat vind ik helemaal geen probleem. Het lukte ook heel snel om hulp te krijgen van buren voor de inrichting.”
Beter burencontact
Op Burendag is de klus geklaard. In een omheining van takken staan een wilgentenen hut, zitstammetjes en een speelstamboom. Het pleintje heeft een hinkelbaan en voetbalveldje gekregen.
Marit: “Het contact in de buurt was al goed. We ontmoeten elkaar geregeld tijdens een buurtbarbecue, een buurtborrel of voor een kletspraatje bij een kop koffie.“
Ilse: “Wat je vaak ziet gebeuren is dat zo’n gezamenlijk buurtinitiatief leidt tot een beter contact met elkaar. Hier was dat contact al goed, waardoor het idee heel snel is gerealiseerd.”
MijnWijk
Ilse: “Nadat de bewoner het idee op MijnWijk heeft geplaatst, begint het contact met de wijkbeheerder. Op MijnWijk kunnen buurtbewoners zich aansluiten bij het initiatief of dat volgen. Inmiddels hebben we al ruim 1500 bezoekers van de site. Niet iedereen plaatst een idee, maar doet eerst inspiratie op. Dus ik raad iedereen aan om de site te bezoeken. Vooral ook om te zien hoeveel betrokken en actieve bewoners bijdragen aan het buitengeluk van zichzelf, maar zeker ook die van anderen.”
Meer over de natuurspeeltuin Trompstraat