Meer Groen, Minder Grijs op de Herfterweg

Bij ons in de straat liggen veel tegels en is de straat breed. Er zijn voldoende plekken waar deze omgetoverd kunnen worden naar groenvakken. Meer groen geeft de straat een metamorfose, zorgt voor biodiversiteit, reguleert de temperatuur bij hitte, voert water af tijdens hoosbuien en geeft de bomen een plek waar ze uit kunnen groeien tot een duurzame volwassen boom.

Nu zijn er veel plekken op de stoep waar het gras tussendoor groeit omdat het nauwelijks belopen wordt. Dit zijn uitstekende plekken voor planten. Ook de vakken onder de bomen zijn kaal en nu alleen aantrekkelijk voor de passerende hond om zn behoefte achter te laten.

In deze straat met veel jonge gezinnen zou het heel leuk zijn om de planten aantrekkelijk te maken voor insecten (vlinders, bijen) en dus ook vogels en daarmee de biodiversiteit te ondersteunen. Ook het planten van eetbare planten of kruidensoorten zou leuk én leerzaam zijn.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Reacties van de gemeente

Door de winter heeft het plan in overleg met de initiatiefnemers even stil gelegen. Daarom nu een update aan alle belangstellenden. 

In de bijlage (linkerkolom onder "bestanden") vinden jullie de laatste versie van het ontwerp. In februari start ROVA met het kappen en nieuw aanplanten van bomen aan de even zijde van de Herfterweg.

Daarna worden de beplantingsvakken aangelegd. Deze worden deels door het buurtinitiatief ingeplant en onderhouden (geel gemarkeerd in de tekening). De groene vakken in de  tekening worden door ROVA aangelegd en onderhouden. 

Binnenkort gaan we om tafel om de laatste acties te bespreken, zoals beplantingskeuze, subsidies, planning, onderhoud. 

Groeten, Ilse Bloemhof

Misschien is de tekening al rond gegaan. Bij deze heb ik de schets van de groenvakken als bijlage toegevoegd. In de linker kolom vind je ze onder "bestanden". 

Dag Dirk en mede-initiatiefnemers, 

Zojuist heb ik de eerste schetsen die Andrea voor jullie heeft gemaakt via mail met Dirk gedeeld. Ik hoor graag wat jullie hier als buurt van vinden. 

Groeten, Ilse 

Deze week hebben we met 5 bewoners van de Herfterweg om tafel gezeten. Groenontwerper van de gemeente Andrea heeft de ideeen van ieder meegenomen en gaat nu eerst een tekening maken waarop zichtbaar wordt welke groenvakken er mogelijk zijn op de brede stoep. Zodra zij een voorstel gereed heeft krijgen de initiatiefnemers deze toegestuurd zodat zij die samen door kunnen nemen en van een reactie kunnen voorzien. Zodra er overeenstemming is over de vakkenverdeling en de grote van de vakken, gaat de kerngroep bezig met de beplantingskeuze. Andrea gaat hen daar in adviseren. Verdere stappen zijn te zien op Wipstrik- MijnWijk (zwolle.nl) > stappenplan buurtinitiatief. 

Groeten Ilse

Voor alle volgers; woensdag aanstaande zitten mijn collega en groenontwerper Andrea en ik om tafel met een groepje bewoners van de Herfterweg om de ideeen vanuit de straat te delen met Andrea. Zij maakt vervolgens één of meerdere schetsen , die de initiatiefnemers met de buurt kunnen bespreken. groeten Ilse 

ter info: Op donderdag 12 januari kunnen buren, buurttuinen en maatschappelijke initiatieven uit Zwolle met ondersteuning van Groene Loper Zwolle financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens NLdoet op 10 en 11 maart de omgeving te vergroenen. Meer informatie over aanmelden bij Groene Loper:  link naar Groene Loper

Groeten Ilse 

Dag Dirk Dietz, volgende week neemt Claudine Conradie contact met je op voor het maken van een afspraak. Groeten, Ilse 

Dag Dirk Dietz, de Herfterweg is een prachtige woonstraat met inderdaad overbodig veel tegels en klinkers. Groen toevoegen zal de straat goed doen. 

Ik zie dat jouw initiatief 7 keer geliked is. Met de knop "deel dit initiatief" kun je via oa whatsapp buren naar MijnWijk krijgen. Zij kunnen jouw idee liken, een reactie achterlaten of zich bij jou aansluiten door de knop "neem deel aan dit initiatief" te gebruiken.

Wanneer er deelnemers zijn die met jou het idee verder willen uitwerken, kom ik graag een keer langs om uitleg te geven wat wij (gemeente Zwolle) voor jullie kunnen betekenen. Laat het mij via dit platform weten als je minimaal drie mensen hebt die met jou de verkenning willen starten, dan maken we een afspraak bij jullie in de straat.

Groeten Ilse Bloemhof (wijkregisseur Stadsdeel Oost)

Reacties

Gepromoveerd naar Voorbereiding op 13-03-2023

Beste Ilse, We zijn met een groepje die de verantwoordelijkheid op ons willen nemen om het verder uit te werken. Het lijkt ons leuk om verder te kijken hoe we verder kunnen! Vriendelijke groet, Dirk

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 18-09-2022