Meer Groen, Minder Grijs op de Herfterweg

De Herfterweg in Zwolle is een brede straat in de prachtige wijk Wipstrik, met brede stoepen aan weerszijde. De stoepen zijn grijs, het gras groeit tussen de tegels door, de boomspiegels zijn kaal en dor.... een trieste aanblik. De straat verdient groen en kleur. Een goede reden om met de buurt de schouders onder het project ‘Vergroening Herfterweg’ te zetten.

Wat begon met het planten van een aantal tulpenbollen in een boomspiegel, leidde tot een gezamenlijke actie van de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle, ROVA, Groene
Loper (NL Doet) en bovenal; de bewoners van de straat. Over de gehele lengte van de straat werden stroken grijze stoeptegels vervangen door prachtige ruime perken. Bomen werden vervangen en door de ROVA omgeven door vaste groene aanplant en ‘adoptievakken’ .

Op zondag 21 april staken de bewoners gezamenlijk hun groene vingers uit de mouwen om de adoptievakken te vullen. De ‘Kwekerieje’ uit Dalfsen had onze vaste inheemse beplanting vast gifvrij gekweekt op biologische potgrond en de mooiste stekjes naar Zwolle gebracht. Jong en oud hielp mee om in razend tempo de adoptievakken te beplanten. Het was een heerlijke productieve zonnige ochtend en de bewoners werden verrast door het prachtige resultaat; een prachtige groene straat!

Zodra deze planten de komende maanden en jaren verder tot bloei komen, zal dit een plek zijn waar insecten zoals bijen, vlinders en andere insecten kunnen leven. Met het opofferen van onze saaie grijze stoeptegels dragen we een ‘steentje’ bij aan de biodiversiteit in Zwolle én zorgt het voor verbinding van buurtbewoners door het gezamenlijke onderhoud. Een straat om
trots op te zijn!