Zeehelden wandelroute langs electrakastjes

YouTube: Kunstenares Anke en opbouwwerker Marloes vertellen meer over het project.

Dit artikel stond op www.indebuurt.nl: Wie door de Zwolse wijk Wipstrik loopt, ziet sinds kort geen grijze elektriciteitskastjes meer, maar bijzondere ontwerpen. Illustrator Anke Huizinga toverde vier kastjes in de Zeeheldenbuurt om tot kleurrijke verschijningen. Ze zijn nu onderdeel van een bijzondere wandelroute.

Het idee voor versierde elektriciteitskastjes ontstond toen Anke een wandeling door Zwolle maakte. “Vaak loop ik met mijn hond Tom door de Zwolse wijken en zie ik veel van deze elektriciteitskastjes. Regelmatig zie je graffiti-tags of half-afbladerende stickers op de kastjes. Ik dacht: dat moet anders. In mijn dagelijkse leven schilder ik op muren en illustreer ik op ramen, maar ik vind het ook leuk om af en toe van canvas te wisselen”, laat de illustrator weten.

‘De bewoners reageerden enthousiast’

Om te kijken wat buurtbewoners van het idee van het opfleuren van kastjes vinden, peilde ze samen met Marloes Markslag van Travers Zwolle de meningen. “De bewoners waren gelukkig enthousiast. Afgelopen zomer kwamen verschillende mensen bij workshopavonden en dachten ze mee over het oppimpen van de elektriciteitskastjes. Ook maakten ze schetsen voor het ontwerp. Deze ideeën goot ik in een ontwerp, waarna ik een eigen illustratief sausje eroverheen gooide.”