Zandbak groen

Tussen de Knoopkruidweg, de Tesjeslaan en de Kummelweg ligt een plein zonder naam verscholen. Begin dit jaar lag er nog een vervuilde zandbak, waaruit splinters staken. Aan de losliggende stenen haalden de kinderen hun knieën open. In de zomer was het er te heet. En toch, je kon voelen dat dit plekje potentie had: een plek om samen te komen en plezier te maken.

We begonnen op burendag 2021 met het maken van een minibieb. Een buurtbewoner timmerde de bieb van gerecycled hout en alle kinderen uit de buurt versierden hem met verf, behang en speelgoed! 

En na maanden overleg tussen bewoners en de gemeente, ging op 14 maart 2022 de eerste schop de grond in! De zandbak werd verwijderd en graafmachines van de Rova schepten het zand weg en maakten ruimte voor aarde. In die aarde komt straks leven in de vorm van gras, nieuwe bomen en planten en veel bloemen voor de bijen en vruchten voor de vogels en de kinderen. Er gaat een klimboom groeien en er zal schaduw komen. Een fijne plek om te vertoeven. Nu mag er een naam verzonnen worden voor dit plein, zodat ook buurtgenoten ons weten te vinden.

Update 30-6-22: de bomen zijn inmiddels geplant, het gras is gezaaid en de buurtbewoners hebben geveltuintjes aangelegd. Wat een wereld van verschil! We gaan nu overleggen hoe we de beplanting en speelaanleidingen voor de kinderen nog aantrekkelijker kunnen maken. 

Update 26-9-22: tijdens Burendag op 24 september hebben we met vereende krachten een plantvak in het gras aangelegd. Hierin staan onder meer bessen, frambozen en aardbeien. Ook mooie grassen en voorjaarsbollen. Op de grens van het plantvak en het gras komen binnenkort grote keien waar de kinderen op kunnen spelen. En van oude boomstronkjes zijn leuke springstammetjes gemaakt! Een instant succes bij de kinderen! Ook is de namenwedstrijd van start gegaan. Alle buurtbewoners kunnen een suggestie indienen, waarna de kinderen uit de buurt stemmen op hun favoriet!

Update 9-9-22: de naam van het pleintje is gekozen! De kinderen hebben in meerderheid gekozen voor de naam Smaragdplein. Ze gaan samen een naambordje timmeren en schilderen.

Update 2-11-22: Rova heeft 3 grote speelkeien geplaatst! De kinderen zijn er helemaal weg van!