: Iedereen speelt mee! Speeltuinen in Zwolle Zuid inclusief en toegankelijk maken voor kinderen met en zonder beperking

Met veel plezier wonen wij met onze gezinnen in de mooie, groene wijk Zwolle Zuid. Als grootste wijk van Zwolle, heeft Zwolle Zuid veel speeltuinen waar kinderen in de buurt kunnen spelen. Helaas zijn de speeltuinen bij ons in de buurt (speeltuin Bentinckmarke/ Heerkensmarke en speeltuin Gerenlanden) niet toegankelijk voor onze kinderen met een beperking. Wij als ouders willen graag dat onze kinderen (met en zonder beperking) mee kunnen spelen met de kinderen uit de buurt door deze speeltuinen zo aan te passen dat het een toegankelijke en inclusieve speeltuin wordt. Oftewel, een speeltuin waar ALLE kinderen leuk SAMEN kunnen spelen, of je nu wel of geen beperking hebt! 

Want spelen is ontmoeten! In je eigen buurt, op straat en in de speeltuin. In een toegankelijke speeltuin kan je andere kinderen ontmoeten en spelen met je broers en zussen en kinderen uit de buurt. Ook voor ouders en opa’s en oma’s, met en zonder beperking, kan een speeltuin een ontmoetingsplek zijn, om andere (groot)ouders te ontmoeten. Daarnaast is een toegankelijke speeltuin ook fijn bij het gebruik van een kinderwagen, buggy of rollator.

Om je een idee te geven waar je aan kan denken met een toegankelijke, inclusieve speeltuin volgen hier wat voorbeelden:

  • Een goed verhard, breed toegangspad naar en in de speeltuin, omdat kinderen in een rolstoel niet goed door gras of zand kunnen rollen . Met een duidelijk contrast met de omgeving  voor kinderen met een visuele beperking.
  • Speelelementen waar je goed samen mee kan spelen, zoals een waterpomp, een verhoogde, rolstoelonderrijdbare zandbak, een brede glijbaan voor meerdere kinderen, een rolstoeltoegankelijk speeltoestel, een nestschommel (met belletje voor kinderen met een visuele beperking) extra breed, zodat ook (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen schommelen.
  • Een rustig plekje voor kinderen om zich terug te kunnen trekken, voor kinderen die prikkelgevoelig zijn.  
  • Op meerdere plekken een bankje, voor goed zicht op de speeltuin voor kinderen en ouders, met daarnaast ruimte voor een rolstoel, rollator of kinderwagen
  • Etc. etc. etc

Dus vind je het een goed idee dat alle kinderen samen kunnen komen spelen in de speeltuin aan de Bentinckmarke en de Gerenlanden, steun dan dit initiatief zodat de gemeente hier ook echt werk van gaat maken!

Voor meer achtergrondinformatie kun je kijken op de site van Toegankelijk Zwolle: https://www.toegankelijkzwolle.nl/projectplan-inclusieve-en-toegankelijke-speeltuinen-zwolle-zuid/. Hier kun je ook een projectplan vinden met veel extra informatie zoals een aantal afbeeldingen van toegankelijke en inclusieve speelideeën en een eerste ontwerptekening van de verschillende speeltuinen van een architect. Deze laatste is ook toegevoegd als bijlage. 

Alvast heel erg bedankt voor je steun van dit initiatief! 

Namens Tirza en Samuel van Woerden, Stephanie en Ivo van Witzenburg, Yvette en Jasper Fledderus, Lydia en Jan Bongaerts, Daniël en Elsbeth van Til 

Initiatiefnemer
Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Reacties van de gemeente

Reacties

Wat een mooi en goed initiatief! Als moeder van een mooie dochter met een beperking weet ik hoe belangrijk en waardevol dit is! Doen dus!

Antwoord

Mooi initiatief! Mooi begin voor Zwolle. Succes!

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 11-01-2021