Bloemen en planten op het grasveld - Beelstraat (17-19)

Het grasveldje met bomen tussen Beelstraat 17 en 19 ligt er wat verloren bij. Het veldje blijft na meerdere inzaaipogingen kale plekken houden. Daarnaast is er in de winter geen groen, want dan zijn de bomen en omringende heggen kaal.

Dagelijks passeren hier veel buurtbewoners. Bovendien kijken er meerdere huizen uit op het veldje. Het is zonde dat het veldje er zo bij ligt als het het hele jaar door een mooi stukje groen kan zijn. 

Ons initiatief

Het toevoegen van een (wadi) bloementuin/bloemenborder en een aantal groenblijvende planten kunnen al veel doen voor dit stukje Zwolle-Zuid. Daarom willen wij dit initiatief graag nemen.

We hebben een aantal buurtbewoners samen met ons bereid gevonden om de handen uit de mouwen te steken. We hopen dat de gemeente het project kan ondersteunen: financieel en door mee te denken over herinrichting.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Reacties van de gemeente

Beste bewoners,

Ik heb het definitieve beplantingsplan toegevoegd. De ROVA gaat het plantvak voor eind april plantklaar maken. Daarna kunnen de plantjes erin.  Volgens mij gaat het heel mooi worden. 

groeten, Monique Wiegers

Beste allemaal,

Naar aanleiding van de reacties heeft Andrea een ontwerp gemaakt wat een beetje ronde vormen heeft en wat ook praktisch is voor de maaimachine van ROVA. Ik hoop dat een ieder zich hierin kan vinden. Wat ons betreft gaat de aannemer zo snel mogelijk het vak klaarmaken zodat we in april kunnen aanplanten. Ik hoop dat jullie allemaal meehelpen om de planten erin te zetten. 

Met vriendelijke groet, Monique Wiegers

 

Beste buurtbewoners, woensdag 8 maart hebben we me een aantal bewoners en de groenadviseur gesproken over de mogelijkheden van herinrichting van het groenvak tussen nr. 17 en 19. Al pratende kwamen we tot de conclusie om het inplanten met vaste beplanting in eerste  instantie niet al te groot te laten worden. De groenadviseur heeft een 5-tal opties in een document gezet en het is aan de initiatiefnemers en bewoners om te kiezen wat zij het mooiste vinden. Ook heeft ze een poster met sfeerbeelden van beplanting gemaakt. Ook hier kan een keus gemaakt worden. Beide posters voeg ik hier op de pagina toe en deel in ook in de groepsapp die we hebben aangemaakt. Let op: in de schetsen staan de bomen gekekend zoals we ze in de toekomst aan aanplanten. Ik ben benieuwd naar jullie reactie. 

Vriendelijke groet, Monique Wiegers

Reminder:

Woensdag 8 maart gaan we brainstormen over de invulling van het plantvak. Iedereen is van harte welkom om 18.30 uur in wijkcentrum De Pol. 

Wij zorgen voor een lekker bakkie koffie.

Graag tot woensdag. 

 

 

Beste allemaal,

De bomen zijn inmiddels gekapt en de volgende stap is samen nadenken over de invulling van het vak. 

Op woensdag 8 maart om 18.30  uur gaat mijn collega en groenadviseur Andrea Freund graag met jullie kijken naar wensen en moglijkheden. 

Jullie zijn dus van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn in wijkcenrum De Pol. Ken je buurtbewoners die het ook leuk vinden om hierover mee te denken en doen? Ook zij zijn van harte  uitgenodigd. 

Wel goed om ook alvast zelf na te denken over de wensen en deze op papier te zetten.

Ik zie jullie graag op woensdag 8 maart om 18.30 uur in wijkcentrum De Pol. 

Met vriendelijke groet,

Monique Wiegers

 

Beste allemaal,

Afgelopen dinsdag hebben we elkaar gesproken. Dit was wat mij betreft een prettig gesprek waarin we tot een compromis zijn gekomen. Aan de beelstraatkant worden de voorste 4 bolesdoorns vervangen en blijven de achterste 2 staan. Jullie zitten in een groepsapp om een keus te maken voor vervangende boomsoort. Deze poster met moglijkheden heb ik ook op deze site geplaatst bij bestanden.  Ik ga nu doorgeven dat de kap door kan gaan. Het aanplanten van de nieuwe bomen zal in het najaar/winter plaatvinden omdat we nu moeilijk aan kwalitatief goede bomen kunnen komen. 

Na volgende week plannen we afspraak voor een eerste ideeen-bijeenkomst. 

Dan kunnen we hopenlijk eind maart/april de vaste planten gaan inplanten. 

Met vriendelijk groet, Monique Wiegers

 

Beste buurtbewoners,

Mijn collega Dennis Noordman (operationeelbeheerder bomen) en ik komen dinsdag 31 januari om 16.00 uur naar de Beelstraat om samen met initiatiefnemers en buurtbewoners in gesprek te gaan over de bomen en het inititatief. Iedereen is welkom om aan te sluiten.

Met vriendelijke groet,

Monique Wiegers

 

Beste buurtbewoners, 

Fijn dat er zoveel betrokkenheid is bij dit initiatief (zowel kritisch als positief). Het is van de initiatiefnemer en mij nooit de bedoeling  geweest om andere bewoners te passeren over te overvallen met dit idee. We willen juist graag de inrichting in goed overleg doen en het liefst met buurtbewoners die ook mee willen helpen er iets moois van te maken. 

Het groen aan de de beelstraat-kant ziet et minder goed uit omdat er meer bomen staan, de bomen veel schaduw geven en er een groot wortelstelsel onder de grond zit die voeding en water onttrekt  aan het gras. 

Mijn vakcollega van de bomen geeft aan dat bolbomen meer onderhoud vragen in deze omgeving en het beleid is dat dit soort bomen niet meer worden aangeplant in deze stedelijke omgeving. Ik nodig hem uit om zijn expertise  ter plekke met jullie te delen. 

Na dit gesprek hoop ik dat we een vervolg kunnen geven aan het idee van initiatiefnemers en onderzoeken hoe dit eruit zou kunnen zien.

Zodra ik de afspraak heb gemaakt met mijn collega dan communiceer ik dit op deze site en kan iedereen naar behoefte aansluiten.

Met vriendelijke groet,

Monique Wiegers

 

Beste buurtbewoners,

Donderdag 13 okotber om 09.00 uur bespreken we terplekke wat de mogelijkheden om het groenperkje te upgraden. 

Vriendelijk groet,

Monique Wiegers

 

Beste buurtbewoners, allereerst excuus dat jullie wat langer hebben moeten wachten op een reactie van mij. In verband met vakantie en opstartdrukte  is het me niet gelukt eerder te reageren. Wel heb ik vorige week al een kijkje genomen en gesproken met één van de bewoners. Super leuk dat jullie dit aan willen pakken. Ik ga graag met jullie in geprek over de mogelijk en onmogelijkheden. Ik zie in de reacties dat er al veel enthousiaste deelnemers zijn. Dat is top. 

Ik neem binnekort met initiatifnemers contact op om een afspraak te maken.

Vriendelijke groet,

 

Monique Wiegers

Reacties

De uitwerking geeft goed het gesprek weer dus 👍. Wij zouden kiezen voor 2het plaatsen van 2 verschillen bomen de amberboom en de Japanse sierkers en planten volgens optie 5

Antwoord
Gepromoveerd naar Voorbereiding op 20-02-2023

Wij hebben de bijeenkomst gemist. Ik had wat calamiteiten op het werk. Maar ik begrijp dat er bomen gekozen moeten worden…. Wij hebben in principe geen voorkeur voor een boom, het lijkt ons wel handig om geen overlast (bijv hars of plakkerig etc) gevende bomen te kiezen. Oh ja we zijn ook geen voorstander van kerstbomen :-))

Antwoord

Goedemorgen Luc,Ik sprak je vrouw gisteren, maar kon je buiten niet vinden. Wilde vandaag nog een poging doen.Als jullie willen, kan ik je toevoegen aan de WhatsAppgroep. Dan kunnen jullie meestemmen. Misschien een idee om een briefje met je telefoonnummer door de brievenbus te doen bij nummer 19? En anders kan ik vanavond even langskomen 🙂 Ik hoor het wel!

Antwoord

Ik zie hier een discussie ontstaan die denk ik niet goed is voor de sfeer in de buurt en voornamelijk gaat over wij van of ik vind en dit wil ik absoluut niet. Maar zou het niet wellicht zo moeten zijn dat alle bewoners die op de twee veldjes uitkijken, hun voor of achteringang (via de steeg) van de woning aan de veldjes hebben iets over alle twee de veldjes zouden mogen zeggen zonder iets te claimen van (eigenschappen van) eigendommen die niet van ons maar de gemeente zijn.

Antwoord

Helemaal mee eens Luc, er had sowieso eerder al veel meer overleg met alle buren moeten plaatsvinden. Misschien heb ik in eerste instantie te fel gereageerd in deze discussie en daarvoor bied ik bij deze dan ook mijn excuses aan! Maar wij waren zeer verontwaardigd dat wij via de brief van de Gemeente op de hoogte moesten worden gesteld van dit initiatief, terwijl dit dus al bijna een half jaar aan de gang was. En daar waren wij op dat moment erg geïrriteerd door! Nogmaals sorry en ik hoop dat we dit tzt met alle buren op een normale maniet kunnen oplossen!

Antwoord

Hoi Annemarie, Geen probleem hoor.. 😀We zijn allemaal maar mensen en hebben onze emoties. En dat is maar goed ook! Ik begrijp je wel. We kijken wel even aan wat de gemeente kan en wil doen....

Antwoord

Als bewoners van de Calsstraat komen wij regelmatig langs het hiervoor genoemde pleintje. Wat opvalt, is dat de "Beelzijde", er minder fraai uitziet dan de "Calszijde". Waarschijnlijk omdat de zon aan de Beelzijde minder schijnt (ligt meer in de schaduw) en de grond misschien minder goed is. De noodzaak om aan de Beelzijde het groen te verbeteren begrijp ik wel. Maar dat vergt zeker menskracht uit de buurt en ik vraag mij af of er voldoende groene vingers zijn om de nieuwe perkjes te onderhouden. Het argument dat de bomen veel tijd vergen van de groenvoorziening is sterk overdreven. Wat ons betreft blijft het aan de Calszijde zoals het er nu bijligt.

Antwoord

Wij wonen ook aan het plein, net als de initiatiefnemers, maar dan aan de kant van de Calsstraat. Geheel verbaasd ontvingen wij deze brief van de Gemeente met hierin dit voorstel. Toch even eerst een opmerking richting de initiatiefnemers, maar was het niet meer dan fatsoenlijk geweest om ons ook van dit initiatief op de hoogte te stellen? Dat is toch een normale gang van zaken lijkt mij. Nu blijkt dat dit initiatief al maanden speelt, vele buurtbewoners inmiddels op de hoogte blijken te zijn, terwijl wij (die notabene wonen aan het plein), helemaal van niets weten. Hele rare gang van zaken dit!!! Wij kijken vanuit onze woonkamer en tuin altijd op deze mooie bomen, een oase van groen in onze wijk. Daarom zijn wij er dan ook erg op tegen als deze bomen verwijderd zouden worden. Deze bomen zijn gezond, bezorgen totaal geen overlast en hebben (in tegenstelling tot wat de Gemeente in de brief beweert) juist weinig tot geen onderhoud nodig, hoogstens 1x per jaar wat snoeiwerk.

Antwoord

Nu is het een zee van groen in de zomerperiode, maar als er nieuwe bomen geplant gaan worden, dan zal het zeker weer 10 jaar duren voordat deze net zo mooi en vol zijn als de huidige bomen. Dus met het verwijderen van de bestaande bomen zijn wij het geheel oneens!En als laatste een mededeling voor de Gemeente, wij willen niet dat er ook een initiatief komt voor het verwijderen van de bomen aan de Calsstraat. Ons huis staat in de zomer van ’s ochtends vroeg tot s ’avonds laat in het volle zonlicht. Deze bomen bieden ons huis een mooie en natuurlijke bescherming tegen deze hitte. En gezien de extreem warme zomers tegenwoordig, begrijpt u vast dat wij deze bomen absoluut niet verwijderd willen hebben. Wij verzoeken de Gemeente dan ook dit stuk niet in de plannen mee te nemen! Bij voorbaat onze dank!

Antwoord

Beste mevrouw van Dijk,Het verbaasd ons dat jullie niet op de hoogte zijn. Er zijn namelijk eerder informatiebrieven incl. QR code naar deze pagina door de bussen heen gegaan. We hebben ook meermaals aangebeld, helaas werd niet overal alsmede bij jullie niet open gedaan.Afijn, dit initiatief gaat in eerste instantie dan ook niet over het vlak bij jullie huis, maar de andere kant.

Antwoord

Nu kan ik wel weer een gevatte reactie gaan geven over het feit dat wij niet ingelicht zijn, maar het lijkt mij verstandig om dat hier maar niet te gaan doen. Ik wel nog wel even kwijt dat het normaal zou zijn geweest om eerst met alle hoekhuizen om tafel te gaan zitten, alvorens er überhaupt een initiatief hiervoor zou zijn ingediend. En hier wil ik het verder bij laten! Jullie weten nu onze mening, wij zijn pertinent tegen het verwijderen van de bomen aan de kant van de Beelstraat!

Antwoord

Hallo Annemarie.Allereerst mijn oprechte excuses, dat we jullie niet persoonlijk benaderd hebben. Ik was in de veronderstelling dat jullie het al wisten, mijn denkfout. Het is ook maar een voorstel. We wilden graag wat gedaan hebben aan dat lelijke stuk grond naast huis en de gemeente gaf al snel aan dat er niks gaat groeien zolang deze bomen er staan en de gemeente wil ook graag van dit soort bomen af i.v.m. lastige en kostbare onderhoud.Mocht iemand andere ideeën hebben, dan horen we dat graag, er is nog niks beslist, alleen is er een mogelijkheid aangegeven.Laten we gewoon het gesprek aangaan, onder het genot van een bak koffie of thee :)Groeten Gert

Antwoord

Erg leuk initiatief, en alles beter dan er nu is. Maar begrijp ik het goed (conform rode arcering) dat alleen de helft aan de Beelstraat opgeknapt wordt en niet de andere helft aan de Calsstraat. Want dat zou zeker afbreuk doen aan dit initiatief denk ik.

Antwoord

Ja, inderdaad. Dat hadden ook al bedacht. Op de brief van de gemeente staat een tel.nr. van de coördinator. Die gaan we zeker even bellen. We willen de resterende 4 bomen ook vervangen hebben. Uitbreiding van het plantsoen aan deze kant hoeft voor ons niet, maar verbetering van het grasveldje zou wel goed zijn.

Antwoord

En waar zijn wij in dit verhaal Aart? Is dit niet iets wat je misschien eerst eens even met ons zou kunnen overleggen? Hebben wij hier niks over te zeggen? Lekkere gang van zaken dit allemaal!!

Antwoord

Hoi Annemarie, Ik was er totaal niet van op de hoogte dat jullie hier niets van wisten. Uiteraard is dit een platform om ideeen en informatie uit te wisselen en niet de bedoeling om voor anderen beslissingen te nemen. Dit is dan ook nooit onze bedoeling. Wat betreft de bomen: ze hoeven er voor ons niet persé uit, maar de kronen groeien tot tegen de gevels aan, en bij onderhoud staan ze gigantisch in de weg. Je kan er met een ladder of steiger niet meer bij komen. Ik heb enkele jaren geleden de gemeente benaderd met dit probleem, en verzocht om de kronen te snoeien. Hun antwoord: er wordt NIET gesnoeid, en er we onderkennen het probleem niet. De bomen blijven zoals ze groeien. Ook mocht ik het zelf niet doen. Einde verhaal!

Antwoord

En dan hoor ik nu ook dat ze "teveel onderhoud vergen", en dus gewoon verwijderd kunnen worden. Raar verhaal. Maar goed… Als de gemeente de kronen regelmatig terug snoeit zodat mijn gevel toegankelijk blijft heb ik met de huidige bomen geen probleem. En gemeente: graag de bladeren opruimen in het najaar. Wij hebben door de draaiwind om de hoek van ons huis altijd gigantisch veel bladeren in onze voortuin en bij de voordeur. Dus ik vindt dat er aan de kant van de Calsstraat ook wel wat mag gebeuren. Annemarie en Gerrit: ik ben geen initiatiefnemer. Ik geef alleen mijn visie hier, en dacht dat jullie gewoon op de hoogte warmen. Dus sorry voor de verwarring… Beslissen doen we met ons allen!

Antwoord

Gaat helemaal goed komen Aart!

Antwoord

👍😀 top… en bedankt Annemarie

Antwoord

Wat fijn om te zien dat er meer initiatieven zijn om de wijk mooier te maken !! Meer groen en bloemen/planten maken mensen blij.

Antwoord

Net een gesprekje gehad met beide initiatiefnemers. Lijkt mij een goed plan. Als de gemeente de kosten van materiaal op zich neemt, en de aanleg regelt, dan kunnen wij verder (klein) onderhoud verzorgen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we afdeling Groenvoorziening om advies en/of hulp vragen. Gemeente Zwolle: graag uw hulp bij deze aanvraag om de leefbaarheid in onze wijk/straat te verbeteren.

Antwoord

Ik ben helemaal voor! Woon op nr 24 en kijk uit op het grasveldje, die met de jaren achteruit ging. Van speelplek voor kinderen naar een uitlaatplaats voor honden. Juich het initiatief toe, om er een bloem- en kleurrijk geheel van te maken!

Antwoord

Sta hier volkomen achter. En als het dan poepvrij blijft, kunnen er ook weer kinderen spelen.

Antwoord

Het begon als kinderspeelveldje, maar omdat er honden werden uitgelaten kwamen er geen kinderen meer. Dus werden de speeltoestellen weggehaald. Triest! Wat zou het geweldig zijn als er straks bloemen staan. Ik juich het toe. Maar mogen er dan ook bordjes komen waarop aangegeven staat dat honden er niet mogen worden uitgelaten?

Antwoord

Ik hoop eigenlijk dat een mooi stukje groen ook gelijk automatisch bijdraagt aan dat er geen honden meer uitgelaten worden.

Antwoord

Ik woon op nummer 17 en vind dit een geweldig idee. Het grasveldje ziet er erg slecht uit en het kan er zo veel leuker uitzien, met wat weidebloemen o.i.d.

Antwoord

Als partner van Annemijn vind ik dit uiteraard een fantastisch voorstel. Een goede bijdrage aan het opfleuren en mooi houden van de wijk. Alsmede om de steeds heftiger wordende buien beter op te vangen.

Antwoord
Initiatief is geplaatst op 03-08-2022